Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Bruselu před rokem vraždili islamisté. Jak vypadají dnes místa teroru?

Autor: Tomáš Polák - 
22. března 2017
05:02

Musíme jít dál, strach nic nevyřeší. Na tom se shodují oslovení Bruselané, kteří přesně rok po teroristických útocích v Belgii pracují nebo žijí v bezprostřední blízkosti míst, kde loni zemřelo celkem 35 lidí. Reportér Blesk.cz navštívil letiště Zaventem i stanici metra Maelbeek a místní vyzpovídal.

I rok po teroristických útocích je na místech bruselského masakru znát neklid. Do letištní haly v Zaventem už se sice dostanou cestující i bez hodinových front před budovou, pořád ale místo hlídají desítky ozbrojenců. Přesná místa útoků jsou již nerozpoznatelná. „Stalo se to tady a tamhle,“ ukázala pracovnice za přepážkou letecké společnosti Brussels Airlines. Právě před ní se před rokem odpálil první atentátník. „Já v práci nebyla, ale znám kolegy, kteří tu byli,“ přiznává. V okamžiku, kdy ale zjistí, že hovoří s novinářem, jen břitce odsekává: „Nic k tomu sdělovat nemohu.“

Video  Brusel rok poté: Natáčeli jsme na místech, kde islamisté zabili 35 lidí.  - Tomáš Polák, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jen pár metrů od přepážky pak znovu stojí kavárna Starbucks. Tu před rokem společně s částí letiště zdevastoval výbuch dalšího teroristy. Teď už je ale vše při starém. „V prosinci jsme to otevřeli znovu. Je to zvláštní pocit, ale nemám na výběr, musím pracovat,“ sdělil Blesk.cz mladý barista. Ten měl zrovna v den výbuchů dovolenou.

Kvůli nemoci metrem nejel

O velkém štěstí může hovořit i George, který každý den nastupuje do metra právě ve stanici Maelbeek. 22. března 2016 byl ale výjimečný. „Normálně bych byl také v metru, ale ten den jsem byl nemocný. To je důvod, proč jsem v ten čas metrem zrovna nejel,“ sdělil muž. Podle něj je nyní město bezpečnější. „Ale pořád musíte být opatrní, protože teroristé jsou pořád tady. Musíte se kolem sebe dívat,“ dodal George.

Paní Martina se zase pozastavuje nad tím, že nebyl po útocích postaven memoriál. Kvůli tomu už na útok ani nemyslí. „Ze začátku to bylo trochu divné, sice tu nebydlím, ale kousek odsud pracuji. Byla jsem celkem překvapená, že tu nebylo postavené nic jako připomínka kromě té malby nahoře, takže teď o tom už ani nepřemýšlím,“ řekla Martina. Právě tabule se vzkazy pro oběti v místě turniketů je to jediné, co masakr připomíná.

I ostatní oslovení pasažéři metra se shodují, že dalších útoků se nemá cenu bát. „Brusel je velmi silný, je tu velká solidarita a nemyslím si, že se lidé ještě bojí,“ řekl Rafael (30). „Nemůžete pořád žít ve strachu, probouzet se každé ráno s tím, co se stane. Musíte chodit do práce i jezdit metrem,“ dodal.

Útokům unikl o pár letů

I Rafael patří k lidem, kteří mohou hovořit o štěstí. Jen pár hodin před útoky byl totiž na letišti Zaventem. „Zrovna jsem odlétal do Nice, takže to bylo dost šokující. Odlétali jsme v devět večer, den před útokem,“ popsal. „První reakce byla kontaktovat přátele, zjistit, jestli jsou všichni v bezpečí,“ vzpomínal. Právě k tomu využil i služeb sociální sítě Facebook Safety Check. „Rodiče mi samozřejmě hned volali a říkali, že jsem to mohl být já, ale naštěstí jsem včas odletěl,“ dodal Rafael (30).

Ani ve stanici metra není přesné místo útoku nijak rozpoznatelné. Na rozdíl od letiště ale tady ozbrojenci nehlídkují. Přesto je atmosféra podle některých stále jiná než dříve. „Pokaždé, když jedu metrem, tak vnímám, že lidé jsou vystresovaní, dívají se po sobě a chovají se jinak než dříve,“ uvedla Angelica.

K sebevražedným útokům v Bruselu se přihlásil tzv. Islámský stát. Útoky měla na svědomí pětice zradikalizovaných muslimů. Tři z nich se zabili, další dva několik dní unikali policii. Zatknout se je podařilo až 17 dní po útoku.

prycsnima ( 22. března 2017 09:16 )

 Muslimák se zásadně nesnese s nikým.Do Evropy nepatří.

joudajoudovy ( 22. března 2017 08:55 )

pouze dalsi pomnicek padlych, jejichz zivoty byly zmareny pro mocenske ucely. a co? kazdy rok bude verejne shromazdeni, polozeni kvetin i vencu a mituta ticha, misto toho, aby se nadudci zotpovidali ze svych neuvazenych cinu a rozhodnuti? proc sem jiz davno nevtrhnul amik, aby zlikvidoval a rozsmelcoval nerady, kteri terorizuji, uzurpuji obyvatelstvo a tento duvod pro svuj vpad uvadi? zrejme se na uzemi nenalezaji nerostne zdroje a jakykoliv akt by byl bran za diskriminacni. to uz socialismus nebyl takovou zvracenosti jako hlasani pseudodemokracie.

pupi ( 22. března 2017 05:53 )

Tady pomůže pouze AK-47 !!!

fotrpjotr ( 22. března 2017 05:19 )

Ten kdo je pozval je stále v klidu,velice smutné.

Zobrazit celou diskusi