Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do sarkofágu z antického Říma zasadili kytky: Náhodou si toho všiml starožitník

Autor: mah, ČTK - 
11. března 2017
09:11

Pro mnohé znalce to mohl být šok. Dvě staletí lidé na zámku Blenheim Palace nedaleko Londýna chodili kolem 1800 let starého sarkofágu z antického Říma. Nikdo si ale unikátního artefaktu nevšiml. Byly v něm totiž zasazené květiny, jako v obyčejném květináči. Teprve minulý rok si skvostu všiml odborník na starožitnosti. Dnes se již vyjímá na podstavci uvnitř panství, na místě, jaké si skvost, jehož cena se odhaduje přes devět milionů korun, zaslouží. Informoval o tom web BBC.

Dva metry dlouhý a 400 kilogramů vážící blok mramoru byl zřejmě přední stěnou starobylého sarkofágu. To, co k němu upoutalo pozornost nejmenovaného starožitníka, byly zejména zachovalé reliéfy dvou lvích hlav a postav Dionýsa, Herkula či Ariadny.

Na zámku Blenheim, kde se mimo jiné narodil a vyrůstal Winston Churchill, byl v té době použit jako součást velkého venkovního květináče s tulipány. Dnes je po pečlivé restauraci vystaven uvnitř paláce. „Doufáme, že zůstane v dobrém stavu a přežije po mnohá staletí,“ uvedla v prohlášení ředitelka zámku Kate Ballengerová.

Restaurační práce vedl Nicholas Banfield ze společnosti Cliveden Conservation. „Podařilo se nám mramor odšroubovat od olověné vany, ke které byl připevněn, a poté jej odvézt do dílny k očištění a stabilizaci,“ řekl. Dodal, že na to, v jakých podmínkách byl dílec uchováván, je ve skvělém stavu.

Blenheim Palace je součástí světového kulturního dědictví UNESCO a již tři sta let je sídlem vévodů z Marlborough. Antický sarkofág tam přivezl pátý vévoda z Marlborough, George Spencer-Churchill, prapradědeček britského válečného premiéra Churchilla. Není jasné, zda vévoda část římské hrobky koupil či dostal darem, ani kdo byl jejím předchozím majitelem.

Barnfield se na základě sochařského stylu a motivů domnívá, že sarkofág vznikl ve druhém století našeho letopočtu, pravděpodobně na objednávku někoho z vyšších pater starověkého Říma. „Takhle kvalitní jsem ještě neviděl,“ říká. „Je opravdu nádherný.“

Úplnou náhodou se dají objevit i stopy nejstarších civilizací:

Video  Muž úplnou náhodou objevil nejstarší důkaz o existenci pravěké civilizace na australském území.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi