Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V burkinách na plavecké soutěže? V Anglii dostaly muslimky zelenou

Autor: sou - 
5. března 2017
17:36

Amatérský plavecký svaz (ASA) povolil muslimkách závodit v burkinách. Podle něj je to pro Anglii krok správným směrem a pomůž plavání zpestřit. Změna v pravidlech navazuje na žádost muslimské Dámské sportovní nadace, která novinku vítá a doufá, že podobné rozhodnutí bude schváleno i pro elitní národní a mezinárodní soutěže.

Podle nových parametrů ASA bude jedno, z kolika částí bude plavební úbor složen. Plavci ale budou muset před soutěží o svém záměru absolvovat závod v burkinách informovat rozhodčího, který posoudí, zda nemá oděv zvýšit výkon soutěžícího. Jeho rozhodnutí přitom bude konečné.

ASA si od změny v pravidlech slibuje větší účast plavců na závodech po celé Anglii. Jedná se o velmi pozitivní krok kupředu pro závodní plavání v Anglii, který, jak doufáme, bude stimulovat mnohem více lidí k účasti,“ uvedl pro Dailymail.com předseda sportovní správní rady ASA Chris Bostock.

„Účast ve sportu mezi muslimskými ženami roste rychlým tempem,“ uvedla Rimla Akhtarová z muslimské Dámské sportovní nadace s tím, že je nezbytné, aby se jim tento sport přizpůsobil. „Těšíme se, že budeme i nadále spolupracovat, abychom zajistili, že toto rozhodnutí bude schváleno i na elitní národní i mezinárodní úrovni,“ uzavřela.