Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Kdyby se něco stalo, postarej se o naše syny,“ poslední slova mladé učitelky, než zemřela při porodu, doktor zapomněl vyndat kus placenty!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: aba - 
4. ledna 2017
22:20

Soud v Anglii se zabývá dva roky starým případem Frances Cappuccini (†30), učitelky na základní škole, která zemřela při porodu. Rodina viní lékaře a personál za podcenění péče a odmítnutí přání pacientky. Frances si přála císařský řez, který doktoři odmítli. Provedli ho nakonec po dvanácti hodinách a operující lékař nevyndal kus placenty, která způsobila masivní krvácení a později i smrt mladé maminky.

Frances Cappuccini už měla malého synka, když se chystala na druhý porod. S prvním porodem neměla dobré zkušenosti, konzultovala situaci s lékařem a ten jí doporučil kvůli problémům s játry vynechat epidural a zvolit porod císařským řezem. Když ale Frances začala rodit a její manžel ji odvezl do porodnice, její přání personál ignoroval.

Pár si v porodnici i naplánoval datum císařského řezu, ale Frances začala rodit o dva dny dřív. Manžel ji převezl do nemocnice, kde zopakovala svoje přání. „Byla si jistá, že chce císařský řez. Vzhledem ke zkušenostem z prvního porodu a doporučení lékaře nechtěla nic riskovat. Ale sestřičky se jen ušklíbly s tím, že dítě je v dobré poloze a nevidí důvod, proč by neměla rodit přirozeně,“ vypověděl její manžel Tom u soudu.

Ačkoli její ošetřující lékař a porodnice, ve které rodila, spadají pod stejnou firmu, informace o nedoporučeném epiduralu a problémy s játry v dokumentaci chyběla, a tak se lékaři rozhodli vyčkat na přirozený porod. Frances a Tom důvěřovali lékařům a jejich úsudku a tak přistoupili na jejich plán. Po dvanácti hodinách, kdy Frances dali epidural na uvolnění porodních bolestí, se ale porod nikam neposouval a lékaři se přece jen rozhodli přikročit k císařskému řezu.

Po narození druhého chlapce byla Frances převezena na pokoj, kde své novorozené dítě ještě stihla poprvé nakrmit, než začala masivně krvácet. „Políbil jsem ji na čelo, prosila mě, ať se postarám o naše syny, prosila i lékaře, aby jí zachránili život, než ji odvezli na sál,“ vypověděl u soudu její zlomený manžel. Při druhé operaci přišli na to, že během císařského řezu nevyndali kus placenty, který se dostal do dutiny břišní a způsobil krvácení. Po operaci Frances převezli na jednotku intenzivní péče, kde o několik hodin později zemřela na zástavu srdce způsobenou přílišnou ztrátou krve.

Teď probíhá soud, při kterém chce rodina dosáhnout odškodnění a omluvy. Odborník, se kterým rodina situaci konzultovala, tvrdí, že včasným císařským řezem a větší precizností při zákroku se mohlo smrti mladé učitelky zabránit. Jedná se už o druhý pokus rodiny dosáhnout spravedlnosti, jejich případ byl už jednou zamítnut na začátku roku 2016.

londynskypes ( 5. ledna 2017 12:15 )

zdravotnictvi na pokraji hnusu jen celebrity mají skvělou peci a kralovsky rod

nezadat1 ( 4. ledna 2017 22:43 )

No jasný,lékař vysoko vzdělaný muslim s 2 obecné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání