Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jaderný hřib nad Německem: Hitler v roce 1944 prý otestoval atomovou bombu

Autor: Mii - 
4. března 2017
13:25

Představa atomové bomby v rukou nacistů není moc příjemná. Nedávno odtajněné dokumenty z amerického archivu ale naznačují, že Německo možná ještě před koncem 2. světové války něco podobného jaderné zbrani úspěšně testovalo a že od hotového produktu nebylo moc daleko.

Dokument, který získal německý deník Bild, má řadové označení APO 696 a pochází z Národního archivu ve Washingtonu. Podrobně rozebírá vývoj atomové bomby v Třetí říši, vědce, kteří na ní pracovali, a její testování. Zpracovali jej experti z amerických a britských tajných složek krátce po konci války. 

Podle dokumentu je pravdou, že Hitler se ve vývoji nukleárních technologií nedostal tak daleko, aby získal bombu, která je hodna použití v boji, ale získal hodně blízký prototyp, který v roce 1944 testoval. Vyplývá to z výpovědi svědků a čtyř německých vědců - dvou chemických fyziků, chemika a experta na zbraně.

Atomový hřib u Ludwigslustu

Jedním ze svědků tohoto testu byl podle dokumentu německý pilot Hans Zinsser. V roce 1944 měl vidět jaderný hřib při svém letu poblíž města Ludwigslust. Přímo v záznamu, který se dostal do rukou vyšetřovatelů, říká: „Na začátku října roku 1944 jsem letěl 12-15 km daleko od místa jaderného testu u Ludwigslustu.“

„Viděl jsem mrak ve tvaru hřibu s několika sekcemi. Byl vysoký asi 7000 metrů. Z ničeho nic mi přestala fungovat radiová komunikace a cítil jsem elektrické nesrovnalosti,“ pokračuje záznam pilota. Je v něm také uvedeno, že mrak měl podivnou barvu a že pilot cítil tlakovou vlnu.

O hodinu později vzlétl kousek od Ludwigslustu jiný pilot v jiném letounu a pozoroval stejný fenomén.

Podle jiných archivních dokumentů viděl stejnou věc i zpravodaj Luigi Romersa, kterého měl poslat italský diktátor Benito Mussolini, aby test nové zbraně sledoval a o svých dojmech referoval. 

Hitler byl blízko

Že se Hitler snažil vyvinout jadernou zbraň, je historický fakt. Plánoval, že ji převezou jeho rakety V-2 a zničí její pomocí Británii. Podle odtajněného dokumentu se čtyři němečtí vědci sešli v roce 1943 s ministrem zbrojního průmyslu Alberterem Speerem a Hitlerem na takzvaném nukleárním summitu, kde věc řešili.

Konec dokumentu ale uvádí, že Spojenci se domnívají, že Němci jadernou zbraň nezískali, protože se jim nepodařilo vyvolat potřebnou řetězovou reakci, která by jaderný výbuch způsobila. Nikdo však nedokáže vysvětlit, co se odehrálo v Ludwigslustu v roce 1944.

..krakonos500 ( 30. března 2017 05:48 )

Článek na houno. Hitler neměl dost štěpného materiálu, který vzniká v reaktorech.

snehulak ( 4. března 2017 18:21 )

Jasně že otestoval atomovku, ale vypustil i sedmadvacet UFO, která létají dodnes na perpetum mobile.

iFender ( 4. března 2017 15:49 )

To byl dneska ten nejlepsi for!

yarda ( 4. března 2017 15:14 )

Co to sleduji, už dlouho se debatuje, jestli Němci měli nebo neměli atomovou bombu. To je tak složité na místech, kde se údajně ten výbuch udál udělat důkladný průzkum a změřit radioaktivitu? Pochybuji, že by se tam i dnes něco nenaměřilo. V jednom televizním poředů o tajných zbraních nacistů si údajně Goring povolal bratry Horteny https://cs.wikipedia.org/wiki/Horten_Ho_229 aby vyvinuli bombardér co bude schopen dopravit nad New York atomovou bombu, až ji Německo v roce 1946 bude mít.

joudajoudovy ( 4. března 2017 14:15 )

hitler pry otestoval, ale amik nalozil nacisticke vedce i s rodinami a ukradenymi plany a dal jim bezpecne zazemi, aby mohl vesele roznaset smrt po planete. co je horsi a zrudnejsi? nebyt nacistu, ani dnes amik neni ve vesmiru.

Zobrazit celou diskusi