Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Vědci můžou geneticky upravit embrya. USA: Děti „na objednávku“ dělat nebudeme

Autor: Mii - 
15. února 2017
19:55

Vědci jednou budou moci geneticky upravovat lidi. Národní akademie medicíny v USA rozhodla, že je to z etického hlediska v pořádku. Bude to ale možné jen za účelem, aby se nerodily děti s genetickými chorobami nebo postiženími. Dříve bylo něco podobného nemyslitelné.

Problematiku, jež je více etická než medicínská, posuzovala komise 21 členů Národní akademie medicíny a Národní akademie vědy v USA. Podle nich je genetická manipulace možná jen v případech, kdy se bude využívat pro zlepšení života dítěte – odstranění jeho genetických nemocí nebo postižení. Pro jiné účely má být zakázaná. Rodiče si tak nebudou moci „objednávat“ děti se specifickou barvou vlasů nebo výškou.

Jedním z důvodů, proč je třeba k podobným manipulacím přistupovat opatrně, je fakt, že zasahují do genetiky jedince. Jsou trvalé a jejich efekt se přenese dále do potomků „upraveného“ jedince. Vědci proto musí předem analyzovat nejen efekt na konkrétním jedinci, ale na celých potenciálních generacích.

„Ještě to není úplně aktuální, ale v blízké budoucnosti bude,“ uvedla Alta Charová, biochemička z wisconsinské univerzity a předsedkyně komise serveru NPR. „Jakmile budou splněny určité podmínky, můžeme to zkusit.“

Návrat eugeniky?

Použití silných nástrojů pro genetickou manipulaci, jako je CRISPR, v dřívější obě vyvolávalo důležité otázky. Protože pokud nebudou podobné technologie perfektní, vyústí v trvalé poškození genetické výbavy člověka.

Jiní lidé se bojí společenského efektu – že v případě povolení genetické manipulace bude možné tvořit „super jedince“ a obživnou nejrůznější eugenické programy. Eugenika je filozofický směr, který se snaží vytvořit geneticky co nejdokonalejšího člověka. O něco podobného se pokoušeli i nacisté během druhé světové války.

Marcy Darnovská, šéfka amerického Centra pro genetiku a společnost, si myslí, že současné rozhodnutí komise je cesta do pekel. Podle ní začnou porodní kliniky inzerovat vylepšování dětí. Znevýhodněni budou lidé z nižších příjmových vrstev, uvedla Darnovská pro The New York Times.

Komise nicméně namítá, že povolení nebude platné všude. Jako příklad uvedla Čínu, kde ke genetickým manipulacím tajně dochází již dnes.

agfor ( 16. února 2017 12:13 )

Ale budou to dělat. Na zakázku Pentagonu budou vyrábět supervojáky - už o tom mají natočené filmy.

tvojesvedomie ( 15. února 2017 20:05 )

začiatok konca

Zobrazit celou diskusi