Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Turkmenistán dál povede diktátor Berdymuhamedov. Získal 98 procent hlasů

Autor: ČTK - 
13. února 2017
07:55

Autoritářsky vládnoucí Gurbanguli Berdymuhamedov se podle očekávání stal už potřetí po sobě prezidentem Turkmenistánu. Podle předběžných výsledků, které v pondělí ráno oznámila ústřední volební komise, získal téměř 98 procent hlasů.

Komise rovněž zopakovala, že nedělní volby zaznamenaly velmi vysokou účast. Již v neděli po uzavření volebních místností oznámila, že hlasovalo 97,7 procenta voličů.

Výsledky ještě nejsou konečné, protože ústřední volební komisi ještě přicházejí údaje z volebních obvodů, nicméně vítězství Berdymuhamedova je více než jasné. Doposud pro něj podle komise hlasovalo 97,69 procenta zúčastněných voličů.

Berdymuhamedov je v surovinově bohatém Turkmenistánu u moci od roku 2006. Od získání samostatnosti počátkem 90. let se v této bývalé sovětské středoasijské republice konaly prezidentské volby popáté, poprvé ale do boje směly vyslat své kandidáty politické strany.

Účast osmi Berdymuhamedových soupeřů je nicméně jen formální, protože všichni fakticky stojí za politikou stávajícího prezidenta.

vaber ( 13. února 2017 14:38 )

některé věci je třeba říct jasně a stručně jak říká Zeman a ne blábolit o ničem jak to dokážou jiní politici kteří se tváří chytře a říkají tomu diplonacie

sensadrak ( 13. února 2017 09:56 )

98%

vaber ( 13. února 2017 09:07 )

 zkusil někdo vysvětlit definici diktátora ,všichni to slovo rádi používají ,Kadáfí byl velký diktátor prý (možná byl blázen ,připouštím), ale lidi v Libii měli za jeho doby takové sociální vymoženosti ,že se nám o nich může jen zdát, ti demokraté kterým se to nelíbilo ho svrhli s pomocí demokratů ve světě a nyní v Libii mají demokracii nebo co to je a zabíjejí jeden druhého ,mají demokracii a žije se jim ,tedy lidem v Libii , lépe . Za demokracie to tak prý musí asi být

kajenka52 ( 13. února 2017 08:22 )

Asi má dobré vzťahy s Ruskou federáciou, tak preto je diktátor. Inak drzosť nazývať niekoho diktátorom , len preto, že si ho ľudia zvolili a to veľkým percentom je idiotizmus ako mraky.

Zobrazit celou diskusi