Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kam se „hrabe“ drsňák Putin. Asijský diktátor v maskáčích hází nože a střílí jako sniper

Autor: ČTK, Mii - 
3. srpna 2017
16:02

Extrémně drsný válečník, který mrknutím oka postřílí všechny své nepřátele a ještě u toho vypadá dobře. Přesně tak se před veřejností předvedl autoritářský prezident Turkmenistánu Gurbanguli Berdymuhamedov, který svou prezentaci vyhnal do takových výšin, že jej média začala ironicky přirovnávat ke kultovým postavám z akčních filmů s Arnoldem Schwarzeneggerem.

„Šéf státu osobně předvedl náčelníkům silových resortů (tedy ministrům obrany, vnitra a státní bezpečnosti a dalším hodnostářům), jak se má zacházet se zbraní, přesně střílet i vrhat bodáky na nepřítele,“ poznamenal zpravodajský server Chroniki Turkmenistana, který celou událost zvěčnil ve videu, proloženém záběry z filmu Komando, ve kterém Schwarzenegger v roce 1985 sehrál roli plukovníka Matrixe.

Ruská televize Rossija 24 vypustila do éteru pro středoasijského prezidenta přezdívku Turkminátor, v narážce na jiný film se Schwarzeneggerem v hlavní roli, Terminátor z roku 1984.

Pátý nejhorší diktátor

Ale Berdymuhamedov dokázal v 70. letech minulého století získat tituly republikového šampiona v řeckořímském zápase a ve střelbě, věnuje se karate a taekwondo, alespoň podle ruské verze internetové encyklopedie Wikipedia.

Stránka také uvádí, že na žebříčku nejhorších diktátorů světa, sestaveném časopisem The Foreign Policy, se Berdymuhamedov umístil na páté příčce a jeho země na žebříčku svobody tisku v podání organizace Reportéři bez hranic zaujala 176. místo ze 178. Turkmenistán „vede“ v postsovětském prostoru i v počtu politických vězňů.

Šedesátiletý autokratický vládce, původní profesí zubař, je nejen vrchním velitelem ozbrojených sil z titulu hlavy státu, ale má i hodnost armádního generála. Přestože býval považován za nevýrazného a nezkušeného politika, dokázal po smrti Saparmurata Nijazova převzít moc a upevnit si ji. Loni si změnou ústavy prakticky zajistil doživotní vládnutí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi