Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Týden s Trumpem: Mučení, Albrightová muslimkou, zeď s Mexikem i zlatý koberec

  • Autor: zst,ČTK - 
    27. 1. 2017
    19:06

    První týden své vlády nový americký prezident Donald Trump rozhodně nezahálel. Podepsat stihl několik zásadních příkazů, na další se chystá. Zmrazil vztahy s Mexikem, stejně jako najímání lidí do vládních úřadů. Zrušil Obamovu reformu zdravotnictví známou jako Obamacare, mluví se i o obnovení tajných věznic CIA, které prosluly mučicími technikami. 

  • 1.Mladý Trump hrál na schovávanou

    Ihned po složení slibu vyrazil Donald Trump i s rodinou do své pracovny, kde podepsal několik prvních příkazů a nominací do své vlády. Zatímco se oči celého světa soustředily na 45. amerického prezidenta, který chvilku trpěl nedostatkem podepisovacích per, za jeho zády si hrál desetiletý Barron. Jediný potomek, kterého má Trump se svou současnou manželkou.

     

    Barron Trump se snažil zabavit sebe i svého desetiměsíčního synovce Theodora, syna Ivanky Trump a Jareda Kushnera. S malým Theem hrál na schovávanou.

  • 2.Zeď s Mexikem

    Trumpův plán postavit zeď na hranici s Mexikem vyostřil vztahy obou zemí. Příkaz podepsal Trump  už 25. ledna, vydělat chce na stavbu zvýšením cel na mexické zboží. To Bílý dům později odvolal. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto přesto sáhl k výjimečnému kroku a zrušil svou schůzku s šéfem Bílého domu.

     

    Zdanění dovozu mexického zboží do USA nedonutí Mexiko platit za zeď, to udělá americký spotřebitel, který bude dráž platit za avokádo, pračky a televize,“ prohlásil šéf diplomacie Luis Videgaray Caso. Z Mexika míří přibližně 80 procent veškerého exportu právě do Spojených států. Výstavba hraniční zdi, kterou by zaplatilo Mexiko, byla ústředním bodem Trumpovy volební kampaně. Má podle něj zabránit přílivu nelegálních migrantů do USA. Náklady na projekt se odhadují na 12 až 16 miliard dolarů.

    Mexiko nehodlá platit, zeď na hranicích si mají financovat USA. Mexiko nehodlá platit, zeď na hranicích si mají financovat USA. | Reuters

  • 3.Celní bitva

    Změnou celní politiky se Trump ohání i směrem k Evropě a Číně. Nástup Trumpa do prezidentského úřadu přináší pro globální ekonomiku značné nejistoty. Nejčastěji se zmiňuje riziko obchodní války s Čínou, pro evropské obchodní partnery USA je ale bližší otázkou slibovaná reforma korporátních daní v USA, které by měly být vázány na objem dovozu,“ upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

     

    Restrikce pro německé a potažmo české exportéry, vyplývající z tohoto opatření, může být podle něj značná. Takové tendence by oslabily globální obchod, což by mělo negativní dopad na většinu ekonomik, ale nejvíc na exportně orientované země, jako je Česko, dodal.

     

    Kvůli změně klimatologické politiky pohrozila naopak zavedením cel vůči USA Francie, konkrétně expremiér a kandidát na prezidenta Manuel Valls. Globální dohoda, která má zpomalit klimatické změny, byla podepsána v Paříži v roce 2015. Administrativa minulého amerického prezidenta Baracka Obamy se k ní připojila, ale nový americký prezident Donald Trump v kampani označil oteplování klimatu za podvod, který vymyslela Čína, aby poškodila americkou ekonomiku. „Když Donald Trump vyhlásí Evropě ekonomickou válku, musí se připravit,“ řekl Valls.

    Donald Trump označuje globální oteplování způsobené člověkem za podvod. Donald Trump označuje globální oteplování způsobené člověkem za podvod. | Profimedia.cz, ČTK

  • 4.Albrightová muslimkou

    Hrozba vytvoření seznamu amerických muslimů se zase nelíbí exministryni zahraničí Madelaine Albrightové. Trump ho sliboval v kampani. Albrightová teď hrozí, že se stane muslimkou. Nyní prezident připravuje exekutivní nařízení, kterými na několik měsíců zastaví veškerou imigraci a kterými zablokuje vydávání víz lidem z vybraných zemí Blízkého východu a severní Afriky, včetně Sýrie, Iráku, Libye či Jemenu.

     

    Byla jsme vychovávána jako katolička, pak jsem vstoupila do episkopální církve a později jsem zjistila, že moje rodina byla židovská,“ uvedla na Twitteru Albrightová, která má české kořeny. „Jsem připravena se jménem solidarity zaregistrovat jako muslimka,“ dodala a není sama, kdo chce tímto solidárním gestem v případě potřeby reagovat.

    Fotogalerie Inaugurace Donalda Trumpa 45. prezidentem USA 44 fotografií

    Madeleine Albrigtová v Praze: Výsledky voleb v USA komentovala na Filozofické fakultě. Madeleine Albrigtová v Praze: Výsledky voleb v USA komentovala na Filozofické fakultě. | Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 5.Konec Obamacare

    Jeden z prvních příkazů, které Trump v roli prezidenta podepsal, bylo nařízení, aby federální orgány minimalizovaly finanční zátěž spojenou s Obamacare. Přestože díky Obamacare získalo přístup ke zdravotnímu pojištění zhruba 20 milionů Američanů, podle kritiků je program nákladný a otevírá sektor zdravotních služeb nežádoucímu vměšování státu, když poškozuje konkurenční prostředí zdravotních pojišťoven.

     

    Program Obamacare byl jedním z pilířů Obamova vládního programu. Nastupující prezident chce nahradit program plánem předpokládajícím „pojištění pro všechny“. Plán je podle něj téměř hotový a Trump je připraven ho zveřejnit společně s vůdci republikánské většiny v Kongresu. Zatím o něm ovšem není nic známé.

    Inaugurační den Donalda Trumpa Inaugurační den Donalda Trumpa | profimedia.cz

  • 6.Znovuotevření mučíren? Zapojena byla i ČR

    Z připravovaných exekutivních příkazů se největší debata rozhořela nad možností znovuotevřít tajné věznice. Tajný program CIA zahájila za vlády bývalého prezidenta George Bushe po teroristických útocích v USA z 11. září 2001. V rámci něj CIA dopravovala podezřelé osoby bez povolení soudu do jiných zemí. Podezřelí byli drženi v tajných věznicích a v některých případech i mučeni. Vláda se později hájila tím, že chtěla zabránit dalšímu krveprolití na americké půdě.

     

    Na tajném programu CIA se podle zprávy, kterou v roce 2013 zveřejnila americká nevládní organizace Open Society Justice Initiative (OSJI), podílelo 54 zemí, včetně České republiky, Polska a dalších evropských států. Stejně jako USA i vlády těchto zemí porušovaly mezinárodní právo, upozorňuje zpráva.

     

    Trump ale nemá bezvýhradnou podporu své strany. „Mučení je nelegální a zůstane nelegální,“ řekl jeden z nejvlivnějších členů republikánského vedení podle agentury Reuters. Plánem byl zaskočen i nový ministr obrany James Mattis, který nejkritizovanější výslechové techniky včetně takzvaného waterboardingu, který u člověka vyvolává pocit, že se topí, považuje za neúčinné.

    Věznicí pro podezřelé z terorismu bylo například proslulé Guantánamo. Věznicí pro podezřelé z terorismu bylo například proslulé Guantánamo. | ČTK, EPA, REUTERS

  • 7.Británie, pak Německo a Rusko

    Po páteční schůzce s britskou premiérkou Theresou Mayovou, která je vůbec prvním státníkem, se kterým se Trump setkal, bude nový americký prezident po telefonu o víkendu jednat také s dalšími špičkami evropských zemí. V plánu má telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Mělo by jít především o zdvořilostní rozhovory.

    Summit G20 v Turecku: Angela Merkelová a Vladimir Putin Summit G20 v Turecku: Angela Merkelová a Vladimir Putin | EPA

  • 8.Stěhování do Bílého domu

    A nebyl by to Trump, aby si nenašel čas také na okázalá gesta. Oválná pracovna v Bílém domě se při jeho první návštěvě po slavnostní inauguraci výrazně proměnila. Rudé závěsy vystřídaly zlaté a Obamův koberec s citáty M. Luthera Kinga a čtyř amerických prezidentů vyměnil Trump za zlatý koberec s girlandami po obvodu. Podobný měl George Bush před Obamou. Trump vyměnil také nábytek. Jeho záliba ve zlaté barvě není žádnou novinkou, ve svém mrakodrapu Trump Tower má dokonce zlatý výtah.

     

rockyshowman ( 28. ledna 2017 11:34 )

Takové politiky bychom potřebovali. Ti naší jen klepou prázdnou slámu již skoro 30 let, před volbama slibují hory doly a nic. Mají platy, že neví co s něma, babišovi závidí, sami nejsou lepší, socani rozdávají na úkor všech pracovitých občanů. Komouši se vezou, ostatní vymýšlí věci, které poškozují a omezují nás všechny. Je mi úplně jedno ke komu se ta stará žena dá. To tak bývá , lidé v zapomění se potřebují nějak zviditelnit.

zdenekk-kouri-curaky ( 28. ledna 2017 10:26 )

a JAK JSEM TAK ŠEL KOLEM ,ZNIŠEHO NIC PŘEDEMNOU STAL TITANIC!!!

vialli ( 27. ledna 2017 19:42 )

Říkám to nerad, ale paní Albrightové hrabe. Když nastupoval pan Obama do úřadu, měla pro něho nehynoucí slova chvály, po jeho skončení převažují protažené obličeje. Abych se teď prohlašoval za muslima, musel bych ignorovat všechno zlo, které s sebou muslimové přinesli a to by nebylo tak snadné.

Zobrazit celou diskusi