Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidem hrozí hladomor a smrt: Etiopie zoufale bojuje se suchem

Autor: ČTK - 
18. ledna 2017
06:56

Kvůli suchu, které již trvá dva po sobě jdoucí roky, hrozí v Etiopii hladomor. Druhá nejvíce obydlená země subsaharské Afriky proto podle OSN potřebuje humanitární pomoc ve výši 900 milionů dolarů (22,7 miliardy korun).

Od poloviny loňského roku ochránila humanitární pomoc 5,6 milionu obyvatel Etiopie před hladem. Je však možné, že lidé brzy kvůli neustávajícím suchům nebudou mít co jíst, míní OSN.

„Očekává se, že sucho na začátku roku 2017 především zasáhne chovy zvířat. Lidé budou dříve migrovat, úmrtnost bude vyšší a řadě pastevců hrozí extrémní podvýživa,“ uvedla ve zprávě organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Současná sucha zasáhla především pastevce na jihu země. Přitom obživa osmi z deseti obyvatel závisí právě na zemědělství. V loňském roce byl nedostatek jídla největší naopak na severu a na západě státu. Šlo o nejhorší sucha v zemi za posledních 50 let. V roce 2016 získalo humanitární pomoc 18 milionů obyvatel. Více než polovinu finanční pomoci ve výši 1,7 miliardy dolarů (42,8 miliardy korun) poskytla etiopská vláda.

K extrémním suchům, které zasáhly značnou část východní a jižní Afriky, přispěla i nepříznivá ekonomická situace v řadě tamních zemí. Humanitární pomoc tak kromě Etiopie podle OSN potřebuje například sousední Keňa a Somálsko.

hejhej ( 18. ledna 2017 16:09 )

Je to smutné. Ale na druhou stranu se rychle rozmnožují a nezajímá je, co bude s jejich potomky. Chybí jím myšlení a to se penězi nenahradí.

nezadat1 ( 18. ledna 2017 09:03 )

Předpokládám,že neziskovky se opět napakují s našich daní.99%pro ně a 1% pro líný vopice.

Zobrazit celou diskusi