Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Státy na Pařížské konferenci podpořily samostatnou Palestinu a Izrael

Autor: ČTK, ula - 
15. ledna 2017
18:55

Účastníci nedělní blízkovýchodní konference v Paříži podpořili vytvoření dvou států a varovali před následky jednostranných kroků. Dohodli se, že do konce roku uspořádají další podobnou akci za účasti zainteresovaných stran. Vyplývá to ze závěrečného komuniké, o němž informovala agentura Reuters. Na jednání do Francie přijeli zástupci 70 zemí světa, Izrael ani Palestinci zastoupeni nebyli. Británie vyjádřila ke znění závěrečného komuniké výhrady a dokument nepodepsala.

Konference by měla vyslat i jasný vzkaz budoucímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že většina světa si přeje mír a že nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout je dvoustátní řešení. Francie také vzkázala Trumpovi, že jeho plán přesunout ambasádu USA v Izraeli do Jeruzaléma by mohl zmařit mírové úsilí.

Podle Netanjahua je nedělní konference zmanipulovaná a namířená proti Izraeli. Označil ji rovněž za bezvýznamnou. Židovský stát se jí neúčastní, přítomni nejsou ani Palestinci.

Palestinký vůdce účast odmítl

Americké zájmy nyní na konferenci v Paříži hájí odcházející ministr zahraničí John Kerry. Netanjahu účast na konferenci odmítl, palestinský vůdce Mahmúd Abbás byl nejprve očekáván, nakonec ale svou návštěvu Paříže odložil.

Kerry dnes podle úřadu izraelské vlády telefonoval Netanjahuovi, aby ho informoval o krocích USA „ke zmírnění formulací“ dokumentu pařížské konference. Ujistil ho prý, že nebudou přijaty žádné závěry na konferenci samé ani následně na půdě Rady bezpečnosti OSN.

„Spojené státy se postaví proti jakémukoli návrhu, který může být v Radě bezpečnosti předložen,“ řekl podle izraelské vlády Kerry Netanjahuovi. Podle návrhu závěrečného prohlášení, který získala agentura AP, konference vyzve Izrael a Palestince, aby „oficiálně potvrdili, že mají zájem na dvoustátním řešení“.

Dvoustátní řešení není možné?

„Dvoustátní řešení je jediné možné,“ řekl na zahájení summitu francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Více než kdy jindy je podle něj nezbytné, aby byl vleklý konflikt vyřešen. „Obě strany jsou si velmi vzdálené a jejich vztah je založen na nedůvěře, což je velmi nebezpečná situace,“ řekl francouzský diplomat. „Naší společnou zodpovědností by mělo být přivést Izraelce a Palestince zpět k jednacímu stolu. Víme, že je to obtížné, ale je tady jiná možnost? Není,“ citovaly ho agentury.

Za Českou republiku se konference v Paříži účastní náměstek ministra zahraničí Václav Kolaja a expert na arabský svět Pavel Klucký, sdělila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Francouzští diplomaté se obávají, že Trump v oblasti Blízkého východu rozpoutá nové napětí. Budoucí americký prezident totiž nemá problém s výstavbou sporných židovských osad na okupovaném palestinském území a už během předvolební kampaně hovořil také o přesunu americké ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma, což vyvolalo mnoho pobouřených reakcí. Postavení Jeruzaléma je jedním z hlavních problémů izraelsko-palestinského konfliktu.

Šéf francouzské diplomacie možné přesunutí americké ambasády označil za provokaci a krok, který by měl na situaci na místě vážné následky. „Jestliže jste prezident Spojených států, nemůžete zaujímat tak neústupný a jednostranný pohled na tuto problematiku. Musíte se pokusit vytvořit podmínky pro mír,“ dodal Ayrault.

Británie má výhrady

Británie, která měla na jednání status pozorovatele, vyjádřila naopak ke změní komuniké výhrady a dala najevo pochybnosti, že výsledek přispěje k urovnání konfliktu na Blízkém východě. Podle agentury AFP Spojené království závěrečný dokument nepodepsalo. Britské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž upozorňuje, že konference „měla přispět k dosažení míru mezi stranami, které se jí nezúčastnily“. Znepokojení Londýna také vyvolala skutečnost, že jednání bylo svoláno jen několik dní před Trumpovou páteční inaugurací, přestože jeho vláda má být garantem jakékoli budoucí dohody. Británii rovněž vadí, že pařížské jednání se uskutečnilo proti vůli Izraele.

308win ( 15. ledna 2017 20:47 )

Že by nový Mnichov? Plastelína už mněla být dávno minulostí.

Zobrazit celou diskusi