Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Sýrii začalo příměří. Podle aktivistů se ale místy dál střílí

Autor: ČTK, val - 
30. prosince 2016
07:25

Ani ne dvě hodiny po půlnoci ze čtvrtka na pátek, kdy začalo v Sýrii platit příměří mezi vládními silami a povstalci, došlo v provincii Hamá na západě země k dalším střetům. S odvoláním na opoziční aktivisty ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) to v pátek ráno uvedla agentura Reuters. Jde o první porušení klidu zbraní, jehož garanty jsou Rusko a Turecko. Na většině míst ale podle dosavadních informací boje utichly.

Podle SOHR příměří porušili povstalci v západosyrské provincii Hamá a obsadili část území, kterou měla před tím pod kontrolou vládní vojska. Podle mluvčího povstalecké skupiny Džajš al-Nasr Muhammada Rašída vládní vojska naopak klid zbraní porušila ostřelováním území kolem dvou vesnic v jižní části provincie Idlib, která s provincií Hamá sousedí.

Střelba byla krátce po půlnoci místního času slyšet také v jihosyrských provinciích Dará a Kunajtra, uvedla SOHR, která sídlí v Londýně, situaci v Sýrii ale monitoruje pomocí sítě místních aktivistů.

Na příměří, které začalo platit o půlnoci místního času (ve čtvrtek 23:00 českého času), se dohodli protivládní povstalci s režimem syrského prezidenta Asada. Zatímco rebely podporuje Ankara, Moskva je spojencem damašského režimu.

Součástí příměří nejsou teroristické organizace, jako jsou Islámský stát (ISIS) či Fronta dobytí Sýrie (dříve známá jako An-Nusra), ani milice syrských Kurdů YPG. Ujednání se syrskou vládou ale podpořily největší opoziční skupiny.

Válka v Sýrii zuří již téměř šest let. Podle posledních údajů si vyžádala více než 300 tisíc obětí. Rusko by rádo už na leden do kazašské Astany svolalo mírové rozhovory. Všechny dosavadní pokusy o příměří ztroskotaly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi