Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recept Asada pro Sýrii: Evropo, přestaň podporovat teroristy

Autor: jer, ČTK - 
29. prosince 2016
20:25

Evropa může pomoci Sýrii jen tak, že přestane podporovat teroristy, zruší sankce a uzná, že o řešení situace v zemi mohou rozhodnout pouze sami Syřané. Delegaci poslanců Evropského parlamentu a zástupců ruského zákonodárného sboru to ve čtvrtek v Damašku řekl syrský prezident Bašár Asad, uvedla syrská státní agentura SANA.

Asad rovněž vyzval západní představitele, aby uznali, že teroristické útoky v jejich zemích jsou následkem špatné evropské politiky. Měli by se také zamyslet nad tím, zda jejich politické kroky jsou v zájmu obyvatel daných států, nebo jsou namířeny proti nim. Syrský autoritářský prezident naopak ocenil Rusko za to, že chrání nejen bezpečnost Syřanů, ale v konečném důsledku i bezpečnost Rusů a Evropanů.

Moskva je hlavním Asadovým spojencem a do konfliktu se zapojila na straně syrské armády, Evropská unie se naopak postavila na stranu umírněné opozice.

Ve čtvrtek ruský prezident oznámil, že syrský režim a rebelové podepsali dohodu o příměří. Obě strany konfliktu jsou navíc připravené zahájit mírová jednání. Syrský prezident Asad slíbil Putinovi dodržení příměří a chystané rozhovory v Astaně označil za důležitý krok pro konečné urovnání syrského konfliktu. Příměří se netýká Islámského státu, bývalé fronty an-Nusra a jejich spojenců.

Půl dekády ve válce

Ve válku přerostly syrské nepokoje z roku 2011. Demonstranti požadovali odstoupení prezidenta Bašára Asada a konec téměř půlstoletí trvající vlády strany Baas. Evropská unie a USA odsoudily krvavé potlačování syrských protestů vládou. Na stranu Asada se naopak postavilo Rusko a Čína. Do března roku 2012 si válka vyžádala na 9000 obětí.

V červenci 2012 boje vypukly i v hlavním městě Sýrie Damašku. Při atentátu navíc zemřel ministr obrany Dáúd Radžha a další vládní činitelé. V červenci rovněž syrská vláda přiznala vlastnictví chemických a biologických zbraní. Koncem roku 2012 vznikla sdružením několika frakcí koalice proti režimu. Během roku 2013 překonal počet mrtvých hranici 100 000 lidí. Došlo k dalším chemickým útokům a válečným zločinům obou stran. Až 31. října Sýrie zničila své provozovny na výrobu chemických zbraní.

Rok 2014 poznamenal Sýrii zřejmě nejvíce. Na začátku roku totiž extrémisté z radikálního hnutí Islámský stát (ISIS) ovládli provincii Rakka na severu země. Po třech letech války počet mrtvých vzrostl na 150 000. Koncem roku 2014 Islámský stát vyhlásil na části území Sýrie a Iráku chalífát.

Čtvrté výročí války v roce 2015 přineslo novou bilanci mrtvých – válka si do té doby vyžádala přes 220 000 obětí. Situace mezi rebely a vládou stagnovala, Islámský stát ale zastavil svůj postup. Částečně na to mělo vliv i ruské letectvo, které 30. září zahájilo údery proti IS.

První neúspěšný pokus o příměří v Sýrii přišel v únoru 2016. Další příměří dojednané v září USA a Ruskem platilo jen sedm dní. V prosinci vládní síly dobyly město Aleppo, o které bojovaly od 1. února 2016.

anka ( 30. prosince 2016 01:18 )

 Asad patri do vezeni - Asad nese zodpovednost za to co se v Syrii stalo.

Zobrazit celou diskusi