Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tisíce lidí umírají hlady. Hyeny jim do Sýrie posílají fotky svých hostin

Autor: tmp, ČTK - 
14. ledna 2016
23:14

Zatímco v Syřany obléhané Madáji hladoví na 40 tisíc obyvatel, na sociálních sítích se objevují cynické fotografie plné delikates. Lidé své příspěvky doplňují heslem „Na podporu obléhání Madáje“ a posílají fotky s tácy krevet, makrel, hranolků nebo salátů.

Město Madája od července obléhají syrské jednotky a doslova tak odřízly město od zbytku světa. Kvůli tomu se vyšplhala například cena jednoho kila rýže na neuvěřitelných 6200 korun. Lidé tak požírají kočky nebo listí. Hladomor jim neulehčují ani fotografie slavnostních pokrmů, které na sociální sítě přidávají zejména přívrženci Bašára Asada.

I kvůli dalším obléhaným městům požádala Británie, Francie a USA o svolání mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN. Podle generálního tajemníka je obléhání syrských měst válečným zločinem. „Řekněme to jasně – používat jako zbraň to, že jsou lidé vystaveni hladu, je válečný zločin. Mohl bych říci, že z těch lidí udělali rukojmí, ale je to horší, protože rukojmí dostávají najíst,“ uvedl.

سمك و فواحش#متضامن_مع_حصار_مضايا#كلنا_حصار

Posted by Mohammed Nasralla Alassad on Friday, January 8, 2016

 

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes řekl, že z hlediska humanitárních zákonů je taktika vyhladovění obyvatel válečným zločinem. „Jestli by měl být někdo stíhán? Samozřejmě. Za ty zločiny někdo nese odpovědnost,“ řekl v Dauhá. Vyzval také arabské státy, aby otevřely dveře Syřanům prchajícím před válkou. Některé arabské státy, zejména ty v Perském zálivu, jsou kritizovány za to, že syrských uprchlíků nepřijaly dost.

Do Madáji ve čtvrtek dorazil konvoj 44 humanitárních vozidel, do dalších obléhaných šíitských vesnic dorazily dvě desítky aut. Podle lidí z Mezinárodního výboru Červeného kříže, kteří jsou v Madáji, někteří z obyvatel plakali, když viděli, že se blíží náklad s moukou,“ řekl Dominik Stillhart z Červeného kříže.

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada ale popírá, že přístup do města uzavřela blokádou. Vinu za neutěšenou situaci tamních obyvatel podle ní nesou povstalci, kteří prý hromadí potraviny.

pajato73 ( 9. září 2020 10:24 )

tak pockej, az to ditko dospeje a vrazi tvemu ditku nebo vnoucku nuz do zad

sores ( 6. července 2018 16:49 )

Svět je odporný,těch dětiček co s tím nemají nic společného je mi strašně líto. Ti odnesou vždycky vše za hnu.s.né dospěláky!!!

jarunkapd ( 15. ledna 2016 12:30 )

Je to sice smutné,ale když je v Sýrii tak špatná situace nač t r t k a j í další děti,když je nemohou uživit.

venxa ( 15. ledna 2016 01:28 )

Ty blbecku US a zapadni staty jim jidlo posilaji. Kritizuj Putinovy Rusko, ti podporuji Assada a prave oni bombarduji tyto lidi. Nrudlej debile.

asijo ( 15. ledna 2016 00:15 )

 USA raději schazovali do těchto oblastí zbraně,než jídlo.proto to tak vypadá.

Zobrazit celou diskusi