Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hladové děti jedly trávu a umíraly. Do města v obležení se konečně dostala pomoc

Autor: ČTK, mb - 
13. ledna 2016
13:35

Asi 400 lidí v obléhaném syrském městě Madájá je kvůli lékařskému ošetření nutné bezodkladně evakuovat. Řekl to šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Do města, kde hladoví na 40 tisíc lidí, se dostaly konvoje s humanitární pomocí. Na rozdělování pomoci dohlížel pracovník OSN Yacoub El Hillo a ten řekl, že se k němu donesly zprávy o nejméně 40 případech smrti hladem. Muži, ženy i děti ze zoufalství jedí dokonce i trávu.

„Na vlastní oči jsme viděli několik silně podvyživených dětí. Jsem si jist, že tu jsou i podvyživení starší lidé,“ sdělil telefonicky agentuře Reuters El Hillo z opozičního města Madájá, které šest měsíců obléhá syrská armáda.

Minulý týden se objevily informace, že ceny potravin v Madáji dosáhly horentní výše, takže lidé jsou nuceni živit se i listím. Město obléhá také spojenec syrské armády – libanonský Hizballáh. Jeho televize v pondělí uvedla, že situace není tak špatná, jak uvádějí zahraniční média, a že se občané Madáji nechali zneužít k propagandě.

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada popírá, že přístup do města Madájá uzavřela blokádou. Vinu za neutěšenou situaci tamních obyvatel podle ní nesou povstalci, kteří prý hromadí potraviny.

Pracovník OSN El Hillo požaduje, aby bylo obléhání syrských měst ukončeno, protože v ohrožení života jsou další lidé. „Zemřou další Syřané, jestliže svět rychle nezareaguje,“ řekl. Podle něj je nyní obleženo v Sýrii až 400 tisíc lidí.

Humanitární pracovníci podle něj zaznamenali případy hladovění i v šíitských enklávách Fúa a Kafrajá, kde je v obležení asi 20 tisíc lidí. K šíitské sektě alávitů patří syrské vedení. Povstalci loni na jaře tyto dvě enklávy v provincii Idlib obsadili, stejně jako velké části území na severozápadě Sýrie.

Pondělní konvoj s pomocí pro všechny tři obléhané oblasti čítal 65 vozů s nákladem zdravotnického materiálu a potravin. Další rozsáhlá operace bude podle El Hilla dokončena ve čtvrtek. Do zmíněných oblastí by měla být dopravena pšenice, mouka, zdravotnická pomoc a další potřeby.

Maltský humanitární pracovník Karl Schembri uvedl, že odbornou zdravotnickou pomoc občanům Madáji nyní poskytuje pouze jeden veterinář a jeden anesteziolog. Maltskému listu Times of Malta Schembri řekl, že Madájá je jenom jedno z 15 syrských obležených měst.

„Mluvíme zde o roce 2016 a o umírání lidí hlady v zemi, kde to bylo kdysi nemyslitelné. Ani ne za tři měsíce tam 50 lidí zemřelo hlady nebo kvůli zdravotním komplikacím vyvolaným nedostupností péče,“ řekl.

Konvoj s potravinami podle Schembriho není řešením. „Ta situace je naprosto neudržitelná. Je třeba, aby ukončili obléhání. Je to válečný zločin, vyhladovění se používá jako zbraň proti civilistům,“ řekl Schembri, který je právě v Ammánu.

I podle novozélandského velvyslance při OSN Gerarda van Bohemena je zhruba 400 lidí v povstalecké Madáji v „kritické situaci“ a je třeba je bezodkladně evakuovat. Důvody žádosti o okamžitou evakuaci blíže nesdělil. Podle diplomatů OSN, na které se odvolala agentura DPA, jsou tito lidé na prahu smrti a naléhavě potřebují lékařskou pomoc.


 

kerloss ( 13. ledna 2016 20:40 )

kdyz pomahat tak co poslat veprove maso? lepsi nez listi.

zigzag ( 13. ledna 2016 19:20 )

Dyt maj mozoly uz jen z to vecneho modleni, na praci uz nemaj silu ohnout hrbet.

kerloss ( 13. ledna 2016 19:16 )

jen ta prace je nebavi.

zigzag ( 13. ledna 2016 19:12 )

Hlavne by se nemeli opomijet muzici v pyzamu, kteri kseftujii s ropou a za usluznost nam pak tu stavi mesity, aby nestradala ta pracovni sila, kterou nam vymenou sem posilaji

kerloss ( 13. ledna 2016 19:02 )

a clanek je o tom ze my mame pomoct. MY ne uprchli muzi od rodin. To jsi asi nepobral.

Zobrazit celou diskusi