Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tvrdá kritika z EU: Putin nedrží slovo. Ze Sýrie dělá peklo, kde umírají děti

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. října 2016
18:20

Ze Sýrie se po letech války stalo peklo na zemi. EU však nedělá dost, aby tamním lidem pomohla, zaznělo dnes ve Štrasburku. Europoslanci řešili syrské uprchlíky i ty, kteří v Sýrii zůstali a trpí. Zostra se však pustili především do Ruska a jeho syrského angažmá. Vladimir Putin čelil kritice, že nedrží slovo, Rusové bombardují i nemocnice, bomby dopadají i na humanitární konvoje, ženy, děti. Našli se však i zastánci spolupráce s Ruskem.

„Dnes je Aleppo peklo na zemi. Nemocnice, uprchlické tábory, ženy, děti, nikdo není ušetřen katastrofy, kterou způsobil režim,“ shrnul tíživou situaci Francouz Gilles Pargneaux (S&D). Ve Štrasburku se ve středu pokračovalo v syrské debatě, která byla pořádně vášnivá.  

Již během včerejšího programu europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) varoval, že ti, kteří ze Sýrie nestihli utéct, si kladou otázku: „Bude moje dítě zítra naživu? Přežije další útok ruských a asadovských vojsk? Tuto sobotu byla v Aleppu již potřetí bombardována traumatologická nemocnice, kde jsou i dětští pacienti. Zastavme vraždění syrských dětí asadovsko-ruskou aliancí, dejme syrským dětem vzdělání, to je nejlepší zbraň proti válce.

Syrské peklo na zemi a uprchlíci, kteří za to nemohou

Slova o syrském peklu na zemi padala dnes ve Štrasburku často. Nizozemka Kati Piri uvedla: „V posledních dvou týdnech se odehrává v Sýrii peklo na zemi. Vláda cíleně bombarduje občany, ostřeluje humanitární konvoj, nemocnice.“

Estonec Tunne Kelam zmínil tento problém také. A i jeho možné řešení. „Lidé v tomto pekle požadují vytvoření bezletové zóny a humanitárního koridoru. Putinovy zájmy jsou takové, že chce podporovat svého diktátora v Sýrii,“ uvedl. 

Řešila se hojně i nutná humanitární pomoc Syřanům. „Je opravdu skandální, že se tam zatím blokují léky, které by mohly pomoci dětem. Musíme se snažit pomoci tamním lidem, jedině tak zabráníme, aby se vydali do Evropy jako uprchlíci,“ apeloval Slovák Branislav Škripek.

Němka Barbara Lochbihler míní, že naděje na příměří byla rozbombardována. Uprchlíků se zastala: „Chtěli utéct před Asadem, ti lidé za to nemohou. Válka v Sýrii má už dlouho rozměr, že určuje budoucí vývoj v Evropě.“

„Je to místo, které Putin a Asad nechali změnit v peklo. Ruská média poukazují na to, že Aleppo se stalo Stalingradem Sýrie. Ale byla to ruská vojska, která k tomu přispěla. Myslím, že jsme nebyli podvedeni Ruskem, my jsme se nechali podvést. A to při plném vědomí,“ míní Němka Rebecca Harms.

„Nejpozději ve chvíli útoku na humanitární konvoj OSN snad už všem došlo, že sami sebe uvádíme v omyl. Je jasné, že musíme Putinovi jasně říci, že takováto eskalace, za kterou je on zodpovědný, znamená, že není možné, aby se v blízké budoucnosti vztahy mezi EU a Ruskem vrátily do normálu. Je jasné, že takto už nemůžeme jít dál,“ dodala. Není podle ní ani možné vyplácet Rusku jakékoli kompenzace za sankce. Odměňoval by se tím agresor.

Zloba padající na Putina. Rusové prý mají krev na rukách

Právě ruské angažmá v Sýrii se řešilo v řadě příspěvků europoslanců. A na hlavu ruského prezidenta Vladimira Putina padala pořádná porce zloby. Britský europoslanec Azfal Khan označil situaci v Sýrii za nejhorší od 2. světové války. „Daeš (ISIS) je jenom vedlejší rakovina, hlavní rakovinu představují Asadovy síly, které způsobily statisíce úmrtí. Rusko odpovídá za tisíce a tisíce mrtvých lidí. Příměří zkrachovalo. Asad a Rusko nyní znovu útočí na Aleppo,“ uvedl.

Roli Putinova Ruska řešili na plénu i čeští europoslanci Pavel Telička (ANO) a Jan Zahradil (ODS). „Klan Asadů byl nejvěrnějším spojencem Sovětského svazu, proto ho tak drží,“ upozornil Zahradil. Podle něj je vedle boje s anticivilizačním Islámským státem nutné právě to „nedovolit Rusku, aby se stalo geopolitickým hegemonem v oblasti“.

„Pokud jde o pana Putina, tak je to opravdu otázka kultu moci,“ uvedl Telička. „Viděli jsme to v případě Donbasu, Ukrajiny a uvidíme, co nás čeká zítra. To je všechno Putinův nástroj domácí politiky, získávání moci a rozdělování EU a spojenců,“ podotkl. Podle něj se do situace v Sýrii musí EU zapojit s vlastní vojenskou silou, aby zastavila „nelidskosti, k nimž tam dochází“. Odmítl, že by to ještě více zkomplikovalo celou situaci.

Do Putina šil i rumunský europoslanec Cristan Dan Preda. „Je to opravdu veliká humanitární krize. Nemocnice, civilní obyvatelstvo jsou cílem bombardování jak ruských, tak syrských letadel. Američané říkají, že nemohou s Ruskem spolupracovat, protože Putin nedodržuje své závazky. Ale já se ptám, kdy je dodržoval? Rusko je přímo zodpovědné za eskalaci násilí v syrském konfliktu. Tato země se nikdy neangažovala v Sýrii kvůli terorismu, Putin chtěl podpořit svého přítele,“ míní.

Kritizoval však také EU za to, že je v řešení syrského konfliktu příliš nevýrazná. „Musíme si přestat dělat iluze o Rusku, musíme spolupracovat se Spojenými státy… Ti, kdo chtějí válčit, jsou Asad s Putinem,“ dodal.

Němec Elmar Brok také naladil protiruskou notu. „Dlouhá léta jsme měli veto Ruska, jako Západ jsme se rozhodli nevstoupit do Sýrie. Možná to byla chyba. Nyní jsme v situaci, kdy tento proces nacházení míru ničí Rusko. Chtělo jen získat čas, aby tuto válku totálně vyhrálo, ať to stojí, co to stojí. Chtěli jsme s Ruskem spolupracovat na řešení jiných problémů ve světě, ale nyní vidíme, že Rusko má stejné mocenské nároky jako na Ukrajině. Posledních 10 dní jasně ukázalo, že se mezinárodní situace mění. A to bude mít obrovské dopady,“ varoval. 

Marietje Schaake z Nizozemska upozornila, že jenom malé procento všech uprchlíků ze Sýrie se dostalo do Evropy. „Celá řada lidí zde mluví o uprchlické krizi, je zde jasná nevole vůči uprchlíkům. Utrpení civilistů v Sýrii je ale naprosto bezprecedentní a my víme, kdo je za to zodpovědný. Vyzývám členské státy, aby přijaly jasné sankce proti Rusku,“ bouřila.

„Nejde o to trestat Rusko. Jde o to, že Rusko bombarduje nevinné lidi. Generální tajemník OSN řekl, že Aleppo je horší než jatka. To, co se tam děje, se již nesmí opakovat. Rada musí jasně říci, že je potřeba, aby Asad přestal zabíjet nevinné lidi,“ dodala europoslankyně. Polák Ryszard Czarnecki doplnil, že zatímco EU se snaží dodat pomoc a peníze pro syrské uprchlíky, Rusko dodává peníze na bomby.

Verhofstadt: Diskutujeme tu jako ve školce

Ital Gianni Pittella na ně navázal: „Od roku 2011 došlo k tomu, že 250 tisíc lidí zemřelo, máme zde na pět milionů uprchlíků, je to skutečně lidská tragédie, celá země je v troskách. V podstatě i dnes Rusko bombarduje tuto zemi a nezdá se, že by tato válka měla jakoukoli etiku. K tomu dochází nedaleko Kypru, nedaleko řeckých ostrovů. Někteří lidé jsou překvapeni, že uprchlíci přichází i k nám, ale je tam válka, probíhá tam bombardování, umírají tam děti.“ Syrské bombardování označil za humanitární zločin.

„Ruské rakety země vzduch maří úsilí jednat proti silám Asadova letectva. Asadův režim je brutální. Kolem Aleppa i jinde. Jakákoli další snaha koncentrovat úsilí proti ISIS je marná. Konflikt v Sýrii mnoho lidí přinutil k útěku a to často do Evropy. Tohle vyvolává špatné nálady v Evropě, posiluje populisty. Solidarita začíná být stále těžší. Viděl jsem z blízka, jak nekontrolovaná migrace fungovala v průběhu kampaně o brexitu v mé zemi,“ upozornil Brit Charles Tannock.

Belgický expremiér Guy Verhofstadt, šéf frakce ALDE, kritikou také nešetřil. Šil však i do europoslanců. „Diskutujeme tu vážně jako ve školce, o takové tragédii, která se tam děje. Vždyť jsme pro ně neudělali nic, taková je realita. Vždyť nejsme ani schopni jim poslat pomoc, jak jsme se o to několikrát pokoušeli,“ rozčiloval se.

Neudělalo se nic ani proti Asadovu režimu. „Asad dostal signál, že když nebude používat chemické zbraně, tak si může vraždit lidi, jak chce. Rusové bombardují civilní obyvatelstvo, blokují humanitární pomoc a nebojují s Daešem a Al-Nusrou,“ pokračoval Verhofstadt. Také podle něj musí být nad Aleppem vyhlášena bezletová zóna. A nikoli zóna volného bombardování. Vyzýval i k podpoře demokratických syrských sil.

„Zatímco Evropa hovoří, Sýrie hoří“

Padaly však i obavy, že někdejší umírněná protiasadovská syrská opozice se zradikalizovala a umírněná již není. „Je zde skupina mužů, kteří si hrají na vojáky, hrají si na válku a nesoustředí se na to, co se děje přímo v Sýrii. Nepotřebujeme hry na válku, musíme podpořit syrský lid, musíme udělat něco pro ženy a děti v Sýrii. Musíme podpořit to, o co se snaží OSN, snažit se postupovat proti teroristům. Musíme si dát pozor na tamní umírněné síly. Spousta těch, kteří byli na začátku umírnění, už umírnění nejsou. V první řadě se ale musí vyřešit humanitární tragédie,“ uvedla Portugalka Marisa Matias.

Ital Fabio Massimo Castaldo upozornil na sblížení Ankary a Moskvy. „Sýrie není od Evropy tak daleko, neseme břemeno uprchlické krize, stále sice dodáváme humanitární pomoc, ale velká rozhodnutí se činí a odehrávají mimo naši kontrolu… Dává to velmi špatný obrázek Evropské unie. Nakonec to odnesou ty miliony občanů, stovky tisíc uprchlíků… Zatímco Evropa hovoří, Sýrie hoří. My přihlížíme tomu, kdo si rozdělí to, co zbyde,“ pronesl na plénu.

Našli se i tací, co se Ruska zastali

Zazněly však i hlasy, které naopak volaly po spolupráci s Ruskem. Řek Eleftherios Synadinos kritizoval EU, že místo toho, aby Sýrie byla předmětem její akce, tak se tam nic neděje. „Dvě jaderné mocnosti podporují Asada, Francie, Německo, Dánsko, které podporují Spojené státy, se snaží Asada přemoci. Každý tam bojuje s někým a proti někomu jinému… Členské státy pod stolem podporují válku a EU podporuje humanitární pomoc uprchlíkům. Ale řešení je jenom jedno – spolupracovat s Ruskem a bojovat s Islámským státem,“ míní.

Ital Mario Borghezio vyčetl EU, že je stejně neviditelná jako Federica Mogheriniová. „Hovoříme stále o humanitární pomoci, ale EU musí přijmout nějaké skutečné kroky. Evropa nereaguje. Neustále si vyměňujeme nějaká prohlášení a to je velmi nebezpečné,“ kritizoval Unii.

„Samotní Američané bombardovali určité humanitární pozice v Sýrii a pak z toho obvinili Rusko. Daeš (ISIS) chystá chemické útoky v Sýrii proti civilní populaci. Regionální mocnosti nejsou schopny vyřešit krizi bez vnější intervence. Evropa se ale vyznačuje pouze svou absencí. Zůstává jediná akceschopná mocnost – Rusko – která není regionální mocností,“ podotkl.  

Kypřan Demetris Papadakis zmínil 11 milionů uprchlíků, 15 tisíc mrtvých dětí či dva miliony lidí bez přístupu k vodě. „Spojené státy zničily Sýrii, stejně tak jako evropské země, jako Asadův režim, podobně jako Turecko, které vtrhlo do této země,“ upozorňoval, že viníků situace je více.

Brit David Coburn zmínil případ Libye. „Zbavili jsme se diktátora Kaddáfího a nedopadlo to dobře, že? A nyní se chcete zbavit Asada. Možná není dokonalý, ale řídí sekulární stát,“ oponoval kritikům. „Měli bychom spíše s Rusy spolupracovat a ne jít proti nim. Měli bychom zabránit náboženskému rozkolu, který je na Blízkém východě a který nutí vyrážet masy uprchlíků přes Středozemní moře,“ dodal.

Německý europoslanec Udo Voigt, jeden z bývalých předsedů extremistické NPD, uvedl, že byl v Sýrii dvakrát, naposledy letos. „Přesvědčil jsem se o tom, že to vedení už tam dávno přejali džihádisté. Takovým zabijákům chcete dát tyto zbraně?“ kritizoval evropskou materiální podporu protiasadovských rebelů. „Ne všechno z úst Spojených států je důvěryhodné. I v irácké válce mluvili o zbraních hromadného ničení. Proč věříte všemu, co říkají Američané a odmítáte podložené zprávy Rusů? Nepodporujte tu vražednou centrálu v USA,“ říkal.

lojzo ( 13. listopadu 2016 17:25 )

Je neskutečné že 70 let po válce se opět zvedají fašisté v celé EU včetně UK!Proč se náckové nepustí do US vojsk,která vraždí každý den tisíce syřanů a Kurdů,neboť ONI nechtějí aby zvítězil ASAD!Oni potřebují syrské území a jelikož ještě není prezidentem Donald TRUMP,zkouší ten černý prevít ještě rozpoutat s Ruskem a celou planetou 3 světovou.Všichni fašisté kteří podporují veřejně islámský stát a válku USA budou po právu souzeni!

glosglober ( 15. října 2016 21:00 )

vo.e !

glosglober ( 15. října 2016 20:57 )

Pan Štětina a Tekička si mohou své názoy nechat pro sebe. Rusové jsou nucení se hájit ve SVÉM regionu a ne v americkém. Ne Rusové, ale Američani pro uhájení své ekonomické nadřazenosti ( která má ovšem velmi vážné trhliny)jsou nuceni dovést svět ke třetí světové nebo regionální válce a my jsme ovce na porážku i se Syřany. O EU nemá cenu nic psát. Je to nestabilní a neschopný útvar od samého začátku řízený z USA.Začněte tu válku a bude to především Váš konec přátelé západu. Západní země si neumí udělat pořádek v zemi už ani teď.Putine drž se, jsme s tebou !!

marais ( 6. října 2016 10:12 )

Bohužel to peklo v Sýrii bylo i před zásahem Ruska ...též i migrační vlna , tak zase neoblbujte lidi...

marais ( 6. října 2016 10:09 )

Vaši kritiku Putina si nechte! Ve čtvrti Aleppa, které ovládají rebelové zůstali jen bojovníci a ti co jim pomahají..cca 40 000 lidí..dostali šanci se vzdát a odejít! Ne, rebelové odstřelují zbytek čtvrtí Aleppa stále, a dělají zle a dnes se domahají pomoci? Nechť si je usa vezme domů!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa