Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin jako mírotvůrce: V New Yorku mu vyvěsili k narozeninám obří transparent

Autor: Alexandr Božilov - 
7. října 2016
15:01

Vladimir Putin v pátek slaví své 64. narozeniny. Předčasný narozeninový dárek přišel z místa, odkud by ho nejspíš ruský prezident neočekával. Na slavném Manhattanském mostě v New Yorku totiž hodnou dobu visel jeho obrovský portrét.

Obří transparent o velikosti šest krát devět metrů se na mostě objevil ve čtvrtek odpoledne místního času. Na něm byl vyobrazen Vladimir Putin s ruskou a syrskou vlajkou v pozadí. Vše dokresloval velký nápis „mírotvůrce“. I když se newyorské úřady snažily portrét ruského lídra rychle odstranit, fotografie a videa transparentu se rozšířily po sociálních sítích.

Kdo a proč transparent na most umístil, zatím není jasné. Vzhledem k obsahu se ale dá předpokládat, že akce má spojitost s ukončením americko-ruské spolupráce v Sýrii. Ta byla ze strany USA ukončena na začátku tohoto týdne. Američané zdůvodnili své rozhodnutí tím, že nemá smysl s Ruskem nadále spolupracovat na příměří, když bomby z jeho letadel zabíjí civilisty v Aleppu. Rusko naopak obvinilo USA ze spolupráce s teroristy.

Ať už za transparentem s Putinem stojí kdokoliv, vyjádření ruského prezidenta se dnes s největší pravděpodobností nedočkáme. Podle prezidentova mluvčího totiž Putin oslaví narozeniny v kruhu svých blízkých přátel a nebude pořádat žádná veřejná vystoupení.

tgbg ( 7. října 2016 16:27 )

Ruští fašisti jsou všude.

rumungro ( 7. října 2016 16:14 )

 Akce CIA na příkaz Obamy a Žilkové.

Deneček ( 7. října 2016 15:33 )

Obama jr na oplátku válečný štváč a agresor.

Zobrazit celou diskusi