Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Putin s Asadem jsou barbaři“. OSN zuří kvůli náletům na syrské Aleppo

Autor: zst - 
26. září 2016
10:25

Nejvyšší představitelé OSN tvrdě kritizují nálety na syrské město Aleppo. To bylo terčem útoků opět v noci na pondělí. Bombardování sídla na severozápadě země politici označují za barbarské. Za poslední týden tam zemřelo přes 230 lidí, včetně dětí. Čtyři stovky byly raněny. Lékaři v oblasti začínají být bezradní, řadě pacientů pomáhají pouze amputacemi, záchrana jiných je kvůli nedostatku krve nemožná.

Zhruba před týdnem skončilo v Sýrii příměří, které vyjednalo Rusko a Spojené státy americké. O to horší je vystřízlivění po několikadenním klidu. Syrské vládní síly Bašára Asada buší do povstalci ovládaného Aleppa doslova hlava nehlava, nehledě na civilní oběti. Aktivisté z místa ohlásili jen během neděle 85 obětí a na 300 zraněných.

V noci na pondělí se terčem útoků staly opět čtvrti ovládané povstalci. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tam už docházejí potraviny a zdravotnické potřeby. Bíbars Mišal z civilní obrany řekl Reuters, že letadla bombardovala povstalecké části města celou noc. „Je to stále stejné, zejména v noci je bombardování intenzivní, je stále prudší, používají všechny druhy zbraní - fosfor, napalm a barelové bomby,“ řekl Mišal. Po nočních útocích ve městě propuklo několik požárů.

Nálety na Aleppo má na svědomí tamní režim a Rusko. Chlapec kontroluje stav rozstřílené budovy. Nálety na Aleppo má na svědomí tamní režim a Rusko. Chlapec kontroluje stav rozstřílené budovy. | Reuters

„Nemocnice jsou pod velkým tlakem, protože přibývá raněných a chybí krev a rovněž specialisté na transfúze. Z toho důvodu se u některých vážně zraněných okamžitě provádí amputace,“ sdělil zdravotnický zdroj reportérovi agentury AFP. Ceny potravin v Halabu kvůli nedostatku nepřestávají růst - balíček sedmi placek arabského chleba stál minulý týden 350 syrských lir (17 korun), nyní stojí 500 lir.

Humanitární katastrofu ve zdevastovaném městě navíc prohloubily problémy s pitnou vodou. Východní část města, kde žije zhruba 100 tisíc dětí, je tak už několik dní odkázána na vlastí zásoby nebo vodu, která není pitná.

„Aleppo pomalu umírá a svět se na to dívá, odpojení vody je jen dalším nelidským činem. Obě strany zneužívají dodávek vody jako zbraň,“ řekl BBC zástupce ředitele UNICEF Justin Forsyth.

Čerpadlo pro část Aleppa ovládanou rebely (200 tisíc lidí) bylo pravděpodobně zničeno už ve čtvrtek, povstalci pak jako odvetu zničili dodávky vody i do zbytku města (1,5 milionu lidí). Pro západní část Aleppa se dodávky vody podařilo obnovit v sobotu, východ je stále bez přísunu.

OSN: Jsou to barbaři

Situací je zděšen generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Použití protibunkrových bomb posunulo násilí do nových hlubin barbarství,“ řekl. Dodal, že nálety, použití zápalných zbraní a bomb v hustě obydlených oblastech mohou být počítány mezi válečné zločiny. Z válečných zločinů rovnou Rusko obvinil také britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft.

Nezávisle na Pan Ki-munovi označila také velvyslankyně USA při OSN Samantha Power ruskou podporu Asadova režimu a jeho ofenzivy za „barbarství“. „Co Rusko dělá a sponzoruje, to není boj proti terorismu, ale barbarství,“ řekla doslova. „Místo aby prosazovali mír, Rusko a Asad podporují válku. Místo aby podpořili humanitární pomoc směřující k civilistům, bombardují konvoje, nemocnice a záchranáře, kteří jsou první na místech útoků a snaží se udržet lidi naživu,“ dodala.

Rusko: I vy jste to mohli vyřešit

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin kontroval, že humanitární pomoc brzdí podpora rebelů ze strany koalice, kterou vedou USA. „Humanitární situace v Aleppu se mohla vrátit k normálu už v srpnu, ale nestalo se tak, protože tomu zabránily ozbrojené skupiny,“ řekl.

Britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson na to vzkázal Rusům, že „jsou odpovědni za prodlužování syrské války, kterou udělali mnohem ohyzdnější“. Už předtím Západ vyzval naléhavě Rusko, aby zajistilo obnovení příměří v Sýrii. Hlavní syrské povstalecké skupiny ale oznámily, že kvůli eskalaci násilí jsou jakékoliv snahy o oživení mírového procesu v Sýrii zbytečné. Syrský konflikt přitom generuje miliony uprchlíků, z nichž řada míří do Evropy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 27. září 2016 07:22 )

zločinci z RUSKA rozpoutali s teroristy války na arabském poloostrově v Afghanistánu, na Ukrajině a dalších desítkách států. Barbaři vy ruští zmetci. Táhněte vy bando zločinců v RUSKU vás je třeba zlikvidovat jste jen lokaji diktátorských zločinců !!!!!!

hanka666 ( 27. září 2016 01:44 )

S Adou se paktoval kdekdo. Např. v roce l934 Poláci. V historii si nesmíš vyzobávat jen hrozinky. Něco si o tom přečti a budeš koukat.

maledivy2016 ( 26. září 2016 18:58 )

Rusko, BRAVO!

ivoadler ( 26. září 2016 18:23 )

Civilisti mohli z Aleppa odejít ve stanoveném čase a na stanovených místech. Udělala to jen menší část. Ostatní nechtěli nebo jim v tom zabránili extremisté, protože potřebují živé štíty. Oni tu válku pořád neberou vážně, proto je přitvrzení na místě. Jde o život, blbečkové.

olomouc ( 26. září 2016 17:08 )

Zúri amerika, lebo ovládnutie Aleppa znaméná vplyv na celý juhozápad Sýrie a tak sa neštítia ničoho

Zobrazit celou diskusi