Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejhorší bombardování v Sýrii: Vojsko připravuje únikové trasy pro civilisty

Autor: ČTK, tmp - 
22. září 2016
22:17

Syrská armáda zahajuje novou velkou ofenzivu proti části Halabu, kterou mají pod kontrolou povstalci. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters. Armáda podle ní vyzvala civilisty, aby se drželi stranou povstaleckých pozic. Východní Halab, který je v rukou opozice, zažil v noci na dnešek jedno z nejtěžších bombardování. Podle ředitele halabské nemocnice Al-Kuds Hamzy Chatíba zahynulo při bombardování nejméně 45 lidí.

V armádním prohlášení o zahájení ofenzivy se uvádí, že vojsko připraví bezpečné únikové trasy pro ty, kdo budou chtít z východní části města odejít. Zda ofenziva zahrnuje také nasazení pozemních jednotek, zatím není jasné.

Vojenské letouny podnikly v oblasti během noci na dnešek vůbec nejintenzivnější nálety za poslední měsíce. Tvrdí to alespoň zástupci rebelů a opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi sleduje z Británie.

„Neexistuje zbraň, kterou by nepoužili,“ uvedl jeden z představitelů povstalecké skupiny Fastakim, která ve městě působí. Podle jiného z rebelů byly při útoku nasazeny i zápalné bomby. „Jde o nátlak na opozici. Rusové jen chtějí, abychom se vzdali. Žádné jiné řešení nemají,“ dodal zástupce povstalců.

Příměří trvalo jen 11 dní

V New Yorku dnes začala jednat Podpůrná skupina pro Sýrii (ISSG), která má 23 členů a která se snaží o politické řešení syrské krize. Skupina se pod vedením Spojených států a Ruska sešla i v úterý, ale nepodařilo se jí vyjednat obnovu příměří. Spojené státy a Rusko je vyjednaly 9. září, avšak toto pondělí byly boje obnoveny.

OSN se kromě toho snaží pokračovat v humanitárních dodávkách do Sýrie a požádala dnes syrského prezidenta Bašára Asada, aby zajistil bezpečný průjezd pro konvoje, které čekají na turecké hranici s pomocí pro východní Halab. Bez zásob je tam podle odhadů OSN na 250 000 lidí.

Americký ministr zahraničí John Kerry ve středu žádal, aby Rusko a syrská vláda zastavily lety nad syrskou válečnou zónou. Jde podle něj o poslední šanci, jak se pokusit zachránit příměří, které v zemi platilo do nedělní půlnoci. Rusko to dnes ale odmítlo jako neschůdný návrh.

Podle náměstka ruského ministra zahraničí je příměří v Sýrii nejlepším možným řešením. Moskva pro tuto blízkovýchodní zemi nevidí žádnou jinou možnost, citovala ruská média náměstka Sergeje Rjabkova. I přes neshody by si měli američtí a ruští diplomaté „v klidu sednout k jednacímu stolu a zamyslet se nad tím, co je třeba udělat“, aby dohoda o klidu zbraní v Sýrii platila i nadále. Dohodu podle něj sabotovali povstalci.



sandy1 ( 22. září 2016 23:02 )

Kerry přišel pro Sýrii s originálním návrhem - bezletovou zónou , která se tak úspěšně osvědčila v Lýbii a vytvořila tam zárukou stability , ale pouze pro Islámský stát a základny pašeráků emigrantů do Evropy

Zobrazit celou diskusi