Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Srdceryvný symbol války v Sýrii: Zkrvavená tvář malého Umrána obletěla svět

Autor: mib, ČTK - 
18. srpna 2016
17:54

Syrští opoziční aktivisté ve čtvrtek na internetu zveřejnili video ze záchrany pětiletého Syřana Umrána Dakníše z trosek po ničivém náletu na město Halab. Dítě, které záchranář usadil v sanitce do křesla, je pokryté prachem, na hlavě má krev a je očividně v šoku.

Navzdory chaosu, který kolem něj panuje, zůstává v tichosti sedět. Ruce má na klíně a čeká na ošetření, jen si protře oko a nahmatá oblast spánku, jako kdyby tam cítil bolest.

Snímek patří mezi nejhojněji sdílené dokumenty a stal se dalším symbolem hrůz, jimiž procházejí civilisté ve válkou zpustošeném městě.

Dítě identifikoval lékař. Umrán byl zachráněn z trosek domu bombardovaného v halabské čtvrti Katardží. „Podávali jsem si je z jednoho balkonu na druhý,“ citovala agentura AP fotografa Mahmúda Raslana, který snímek pořídil a podílel se na záchraně.

Video  Symbol hrůzné války v Sýrii: Zkrvavená tvář pětiletého Umrána obletěla svět  - Reuters
Video se připravuje ...


Prošel prý kolem těl tří mrtvých, když mu někdo podal malého Umrána. Raslan ho odnesl do sanitky. Lékaři z nemocnice, kam byli oběti středečního útoku odváženi, uvedli, že přijali osm mrtvých, mezi nimiž bylo pět dětí.

Útoky na nemocnice

Čtvrť byla bombardována v době svolávání k večerní modlitbě. Kromě Umrána se podařilo z trosek vyprostit i jeho tři sourozence a rodiče. Děti jsou ve věku od jednoho do 11 let. Nikdo z rodiny není vážně zraněn, ale dům, v němž bydleli, se hodinu po vyproštění rodiny zřítil. Záchranáři v troskách pátrali po lidech až do pěti hodin ráno.

„Mladší děti jsme hned posadili do sanitky, ale jedenáctiletá dívka čekala, až bude vyproštěna i její matka,“ popsal situaci Raslan.

Kvůli obavám z útoků jsou nemocnice v Halabu označovány pouze kódy. Jeden z lékařů agentuře AFP řekl, že vládní letadla se systematicky zaměřují na nemocnice.

Informace o útoku mají lidé předem

Agentura AP popsala systém, jakým lidé v Halabu dostávají předem informace o možném útoku. Jeden z informátorů ve středu večer informoval síť svých kolegů, že z ruské základny Hmímím, která je v Latákíji, vzlétlo bojové letadlo. „Očekávali jsme, že se ve vzdušném prostoru Halabu objeví do dvou minut, a taky to tak bylo. Zaútočil dvakrát,“ řekl Raslan. Při prvním útoku nebyl nikdo zraněn, druhý zasáhl Umránův dům.

Syřané na sociálních sítích sdílejí koláž fotky malého chlapce sedícího mezi dvěma státníky Obamou a Putinem a připisují komentáře jako "kdy už to skončí" nebo "proč je k tomu svět hluchý".


Oblasti Halabu, které mají pod kontrolou povstalci, jsou v posledních dnech cílem intenzivních náletů ruského letectva. Moskva v syrském občanském konfliktu bojuje na straně režimu prezidenta Bašára Asada, jehož síly mají část města ve svých rukou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi