Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristu Amriho z Berlína zastřelili u Milána. Vrah Češky křičel Alláhu akbar

Autor: ČTK, kal, simao - 
23. prosince 2016
11:30

Tunisana Anise Amriho podezřelého z útoku na vánoční trh v Berlíně zastřelili u severoitalského Milána. Informaci potvrdil italský ministr vnitra. Po teroru v Berlíně zemřelo 12 lidí včetně Češky, kterou české ministerstvo zahraničí identifikovalo jako Naďu Čižmár. 

Muž zastřelený v pátek ve městě poblíž severoitalského Milána je „bez jakýchkoli pochyb“ Tunisan Anis Amri podezřelý z pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně. Informace médií na tiskové konferenci v Římě potvrdil italský ministr vnitra Marco Minniti. Podle italských médií se Amriho totožnost podařilo jednoznačně určit na základě otisků prstů.

Luca Scatà, policista který zastřelil teroristu Anise Amiriho Luca Scatà, policista který zastřelil teroristu Anise Amiriho | Facebook/Luca Scatà

Že jde skutečně o Amriho, potvrdil také Islámský stát. „Útočník z Berlína provedl nový útok proti italské policejní hlídce v Miláně a byl při přestřelce zabit,“ uvedla agentura Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají.

Amri křičel Alláhu akbar. Našli u něj zbraň z Berlína

Čtyřiadvacetiletého Amriho zastavila ve tři hodiny ráno ve městě Sesto San Giovanni poblíž lombardské metropole hlídka složená ze dvou policistů během rutinní kontroly.

Hledaný Tunisan následně podle italských médií sáhl do batohu pro zbraň a za pokřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký!) na policisty vystřelil. Jednoho z nich přitom zranil na rameni.

Při pokusu o útěk Amriho další policista zastřelil. Prý to byl policista začátečník Luca Scatá (29). Jeho zraněný kolega Cristiano Movio není v ohrožení života. Italský premiér Paolo Gentiloni jim na tiskovce vyjádřil speciální dík. „Jsou to dva agenti, kteří prokázali v operaci během noci na dnešek obrovskou odvahu a profesionální schopnosti,“ uvedl Gentiloni. „O průběhu této operace jsem dnes ráno informoval Angelu Merkelovou. A řekl jsem jí, že během této operace byl Anis Amri zabit,“ dodal.

Zbraň, která se našla u těla Amriho, odpovídá podle německého Bildu té, s níž byl v Berlíně zastřelen polský řidič.

Němečtí bezpečnostní činitelé jsou přitom nyní překvapeni, že byl Amri už v Itálii. Musí se vyšetřit, jak se dostal přes celé Německo. O jeho smrti vědí od rána. „Mrtví ještě nejsou pohřbeni, je to příliš brzy mluvit o opatřeních, ale neznamená to, že nebudou žádné důsledky,“ uvedli při tiskovce.

VIDEO: V Berlíně zemřela i Češka Naďa

Video  Češka Naďa zemřela při útoku v Berlíně. Manžel a syn (5) čekali tři dny v naději.  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...

Přes Česko vrah Nadi neutíkal

Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v ČT uvedl, že je potřeba zjistit, proč se Amri dostal tak snadno z Německa. Amri podle Chovance utíkal přes Francii. „Je dobře, že by tento pachatel zneškodněn, to je bezesporu dobrá zpráva. Na druhou stranu je divné, že se mu podařilo dostat z Německa,“ míní Chovanec.

„Hypoteticky by se do České republiky bezesporu dostat mohl, kdyby vám někdo říkal, že ne, tak by lhal,“ říkal ministr. Žádnou vazbu Amriho na Česko z minulosti však zatím nezjistil. „Tato osoba neměla v minulosti s Českou republikou, alespoň co víme, nic společného,“ říká Chovanec.

Také podle šéfa italského protiteroristického útvaru Alberta Nobiliho se do města Sesto San Giovanni zastřelený podezřelý Amri dostal z Francie. V jeho batohu se údajně našla jízdenka na vlak. Do italského Turína dorazil z Chambéry v jihovýchodní Francii. Pak nasedl na vlak do Milána. Z hlavního milánského nádraží pak vyrazil do Sesto San Giovanni.

„Dnes v noci ve tři ráno v Sestro San Giovanni během běžné kontrolní činnosti jedna hlídka státní policie zastavila podezřelou osobu. V okamžiku, kdy ho zastavili, tak ten člověk, aniž by zaváhal, vytasil zbraň a začal střílet... Cristian Movio byl naštěstí zasažen na neživotně důležitých orgánech. Ta osoba, která napadla naši hlídku, byla zabita. Zcela nepochybně tato osoba byla identifikována jako Anis Amri,“ italský ministr vnitra Marco Minniti. 

Chovanec: Je třeba vyšetřit, jestli to byl osamělý vlk

Tunisan Anis Amri do Německa v roce 2015 přišel právě z Itálie, kde pobýval od roku 2012. Podle italských médií byl v Itálii rovněž ve vězení.

„Já nechci teď říkat, že selhala německá policie, nebo jestli je to byrokratickou zátěží,“ řekl ČT Milan Chovanec. „My jsme v minulosti varovali před tím, že propuštění desítek a stovek tisíc migrantů bez jakékoli kontroly je prostě nebezpečné,“ pokračoval ministr vnitra.

Opatření v Česku se podle Chovance uvolňovat nebudou, mají pokračovat do 2. ledna. I proto, že Německo avizuje, že na svém území má stále i radikály. Podle Chovance je třeba také zjistit, zda byl Amri opravdu osamělý vlk, či byl někým řízen.

„Upozorňovali jsme na to, že naši policisté avizují, že při přechodu přes Makedonii nebo přes Maďarsko jsou zachytávány zahozené mobilní telefony, v nichž jsou výjevy z bojů, kde jsou zabití lidé, hořící mrtvoly. Prostě bylo zjevné, že do Evropy proudí i část mužů, kteří bojovali na některé ze stran konfliktu. A že je potřeba vědět, kdo jsou. Jestli jsou psychicky narušení, jestli přichází do Evropy s nepřátelskými úmyslu. A to se hrubě podcenilo,“ uvedl Chovanec.

„Stejně tak, jak si nepustíte domů člověka, kterého neznáte, nevíte, kdo to je, riskujete problémy, když si někoho takového do bytu pouštíte, stejně tak se musíme chovat v evropském prostoru. I tento případ v Berlíně, byť je strašně děsivý s stál život 12 lidí včetně jedné české občanky, budiž varováním,“ dodal Chovanec.

VIDEO: Jak vypadaly vteřiny před tragédií v Berlíně:

Video  Vteřiny před tragédií: Tak vjel kamion do vánočních trhů v Berlíně.  - Reuters/ Blesk/ SPRT50_63-Deadly_dust
Video se připravuje ...

Vše o útoku Berlíně čtěte zde

fuska ( 23. prosince 2016 20:37 )

Dokud my budeme dodržovat zákony a oni ne,Tak nemáme šanci tento boj vyhrát.

majojo ( 23. prosince 2016 17:18 )

 Neveřím, že zastřelili toho skutečného pachatele - to je dudlíček pro prožití !spokojených! vánoc.

ylatouf ( 23. prosince 2016 15:09 )

To je hezké zastřelit jednoho muslimského magora,ale ještě jich tu v Evropě je několik milionů.

mckartny ( 23. prosince 2016 14:49 )

Dokavad sem ty mamrdy budete pouštět a nezavrete shengen bude to tu dal jak horiči živé prskavky ps škoda kulky uříznout palici by si zasloužil víc

byvalyvoliccssd4 ( 23. prosince 2016 14:48 )

Cajti by měli mít střelivo (kulky) namáčené v prasečí krvi a to máčení ukazovat v televizi. Sice se průbojnost střel nezvýší, jen ti hopsalové dostanou strach, že po zabití takovou kulkou je nečeká Allah se svými kur\/ami, ale to jejich zatracení.

Zobrazit celou diskusi