Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zastavte masakr, pamatujte si nás: Lidé se v Aleppu loučí se světem i životem

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
14. prosince 2016
12:51

V syrském Aleppu panuje i po obsazení téměř celého města syrskou armádou obrovský chaos. Plánovaná evakuace povstalců a civilního obyvatelstva prý dosud nezačala. Podle Rusů však už město opustily tisíce civilistů. Objevují se také informace o vraždách obyvatel východních čtvrtí města. Někteří se dojemnými vzkazy loučí se světem.

Evakuace povstalců a obyvatel z východní části syrského Aleppa dobytého armádou dosud nezačala. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) s tím, že důvod není znám. Podle agentury Reuters rebelové z prostojů obvinili šíitské milice bojující po boku vládních sil. Podle televizní stanice Orient TV není vyloučeno, že odjezdy z města začnou až ve čtvrtek. Na evakuaci se v úterý dohodla opozice s Damaškem.

Ruské ministerstvo obrany nicméně tvrdí, že za posledních 24 hodin odešlo z Aleppa šest tisíc civilistů, z toho dva tisíce dětí. Zbraně prý složilo 366 rebelů, kteří vzápětí přešli do vládou kontrolované části druhého největšího syrského města.

Tisíce civilistů míří pryč z východního Aleppa. Tisíce civilistů míří pryč z východního Aleppa. | ČTK, EPA, REUTERS

Obyvatelé východních čtvrtí podle Reuters pálí osobní věci, které si s sebou nemohou odvézt. Ve městě panují obavy, že vojáci a milicionáři začnou rabovat, jakmile plně převezmou moc. Východní část Aleppa je každopádně po několika letech bojů takřka kompletně zničena.

Ve městě panuje nepřehledná situace. Podle mluvčího vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ruperta Colvillea syrské vládní jednotky za posledních 48 hodin údajně zabily ve východním Aleppu přinejmenším 82 civilistů. Colville dodal, že podle zpráv z místa, které má OSN k dispozici, vstupují vládní vojáci do domů v bývalých povstaleckých čtvrtích a zabíjejí civilisty „na místě“. Mezi oběťmi má být i 11 žen a 13 dětí.

Někteří se loučili se světem, jiní oslavovali

Někteří lidé se prostřednictvím sociálních sítí loučili se světem nebo žádali mezinárodní společenství, aby zbylé obyvatele města zachránilo. Například profesor z Aleppa nahrál Twitter tento vzkaz: „Nemáme kam jít. Tohle jsou naše poslední dny. Opravdu doufám, že něco uděláte pro lidi v Aleppu, pro moji dceru i pro ostatní děti… Že zastavíte ty masakry. Už nevěřím OSN ani mezinárodnímu společenství. Myslím, že jim to vůbec nevadí a že jsou spokojeni, když jsme zabíjeni. Rusko nás odsud nenechá odejít živé. Chtějí nás vidět mrtvé, stejně jako Asad. V ostatních částech Aleppa se hodně slavilo. Oni oslavovali nad našimi těly. Ale to je zkrátka život. My jsme ale svobodní lidé a nechtěli jsme nic jiného než svobodu. Doufám, že si nás budete pamatovat, děkuji.“

Na sociálních sítích se loučili se světem obyvatelé východního Aleppa, ale i sedmiletá Bana. „Mluvím ke světu přímo z východního Aleppa. Tohle je můj poslední moment, buď přežiju, nebo zemřu,“ sdílela holčička.

Naproti tomu reportérka Lizzie Phelan, která se nachází přímo ve východním Aleppu, hlásí, že lidé oslavují a doufají v konec zabíjení. Po dlouhých týdnech prý nastaly první hodiny bez zvuků náletů a střelby.

Povstalci a svědkové dnes ale podle Reuters uvedli, že vláda asi na půl hodiny obnovila bombardování města. Rusko naopak tvrdí, že boje před úsvitem zahájili rebelové a že syrské vládní jednotky jejich útoky odrazily.

V některých částech Aleppa stále probíhají boje. V některých částech Aleppa stále probíhají boje. | ČTK, EPA, REUTERS

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin v úterý sice oznámil, že všechny vojenské operace ve východním Aleppu skončily a město podléhá kontrole syrské vlády, generální tajemník OSN Pan Ki-mun nicméně tvrdil, že povstalci mají pod kontrolu ještě pět procent východních čtvrtí.

valkaamir ( 17. prosince 2016 09:09 )

Tyto neuprimne a jiste vedome popsane poznamky k temto fotografijim jsou nepresne a a lzive .nechci urazet ale bud ucelove spracovany pro verejnost.tato a ostatni fotky jsou zmanipulovane medijemi proti demokraticky zvolene Syrske vlade.Napriklad tato fotka je delana v dobe kdy v otevrenem vladnimy vojsky koridoru zacali obkliceni teroristi po obcanech strilet kdyz chteli opoustet tento obkliceny kotel v Aleppu.LIde kteri se dostali v nekolika umoznenych koridorech utect a bylojich pres 80000 potom vypovidali co s nimi teroriste delali .verejne zabijeli i deti zeny pod hrozbou zabiti kdyz odejdou.pri odchodu vetsiny obyvatel strileli na ne z del kulometu a minometu.Proc Blesk nezada fotky s opozicni strany kde oslavuji v osvoboznem Aleppu tisice lidi co utekli svou svobodu.Je spousta soukromnych reoprteru za mir co maji seminare v Kanade,USA.angliji kde tyto pravdive informace jsou k dostani. Proc Blesk zatajuje tyto pravdy a propaguje zbesilou lez zapadnich mediji??

marais ( 15. prosince 2016 10:50 )

Je to smutné ,ale pokud někdo se zbraní v ruce jde proti presidentovi, tak co čeká? Měli spoustu možností odejít včas! to jsou ty dopady arabského jara!

yokky ( 14. prosince 2016 23:33 )

jak dojemne,,,,,😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😭😭😭😭😭😭😭😭

provokaterka ( 14. prosince 2016 17:20 )

Jak by bylo na světě krásně bez USA.

dumik ( 14. prosince 2016 16:00 )

no právě, aby měly klid, bylo Aleppo osvobozeno....iráckým dětem, které zemřely díky USA embargu, nepomohl nikdo.

Zobrazit celou diskusi