Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pumové útoky po celé Sýrii: Na místo dojeli záchranáři, atentátník se pak odpálil

Autor: ČTK, mb - 
5. září 2016
14:40

Pět pumových útoků ve vládou kontrolovaných částech Sýrie a ve městě Hasaká ovládaném kurdskými milicemi si dnes ráno vyžádalo nejméně 43 mrtvých, z toho přinejmenším 35 u města Tartús na severozápadě země. Oznámila to syrská tisková agentura SANA. Útoky se staly téměř ve stejnou dobu, zatím ale není jasné, zda šlo o koordinované akce.

Terčem atentátů byl také Homs v centrální části země a silnice na přísně střeženém damašském předměstí Sabburá. Podle SANA zemřel v Sabburá jeden člověk, exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvádí tři mrtvé. „Je to oblast, kde bydlí řada důstojníků a jejich rodiny,“ prozradil jeden z opozičních aktivistů.

Dvojitá exploze otřásla dálničním mostem u Tartúsu. Nejprve vybuchla nálož nastražená v autě, když se pak na místo incidentu seběhli lidé a sjeli záchranáři, odpálil se u nich sebevražedný atentátník. Zahynulo nejméně 35 lidí.

Také ve třetím největším syrském městě Homsu vybuchla nálož ve vozidle. Guvernér stejnojmenné provincie sdělil, že zahynuli tři vojáci a jeden civilista a deset dalších lidí bylo zraněno.

Ve městě Hasaká zabil výbuch podle SANA osm lidí. Syrská agentura uvedla, že k tomuto útoku se přihlásili radikálové z Islámského státu. To dříve napsala i agentura Reuters, která tuto informaci ale krátce poté stáhla. Z Hasaká se na konci srpna stáhly po bojích s kurdskými jednotkami vládní síly. Kurdské milice YPG město ovládají prakticky celé, ale v místě zůstává také státní policie.

Oblasti kontrolované vládou prezidenta Bašára Asada (50) se staly během nynější občanské války terčem atentátů už v minulosti, k mnoha z nich se přihlásily skupiny napojené na organizaci Al-Káida.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi