Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový začátek pro Sýrii? USA a Rusko se dohodly: Ukončí válku, zničí teroristy

Autor: bud, ČTK - 
10. září 2016
08:15

Spojené státy a Rusko se dohodly na novém příměří v Sýrii, které má začít platit od pondělního soumraku. Washington slíbil spolupráci s ruskou armádou, pokud příměří vydrží týden. Oznámil to americký ministr zahraničí John Kerry v Ženevě na tiskové konferenci se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Obě velmoci dokončily plán na snížení násilí v Sýrii a na uskutečnění politických reforem, které mají ukončit více než pět let trvající občanskou válku. Kerry řekl, že dohoda by mohla být zlomem v konfliktu, pokud se ale bude plnit. Upozornil, že syrští povstalci podporovaní Američany jsou s plánem srozuměni a souhlasí s ním.

„Spojené státy a Rusko oznamují plán, který, jak doufáme, sníží násilí a připraví cestu pro dojednaný mír a politickou transformaci v Sýrii,“ uvedl Kerry.

„Spojené státy souhlasí s tím, aby udělaly krok kupředu, protože jsme přesvědčeni, že Rusko a můj kolega Sergej Lavrov mají schopnost vyvíjet tlak na režim syrského prezidenta Bašára Asada k ukončení konfliktu a k tomu, aby šel k jednacímu stolu,“ dodal šéf diplomacie USA. Příměří má podle Kerryho začít platit souběžně s vyvrcholením svátku íd al-adhá, který se slaví v celém muslimském světě.

Lepší boj proti terorismu

Lavrov připustil, že určitá nedůvěra k naplnění dohody přetrvává a že jsou lidé, kteří by si přáli, aby nevyšla. Podle něho si ale Moskva dala velkou práci, aby dohoda umožnila efektivní spolupráci v boji proti terorismu a v zajištění širší humanitární pomoci pro civilní obyvatelstvo uvázlé v oblastech bojových operací. S plánem Asadova vláda souhlasí a zavázala se, že jej bude respektovat, upozornil Lavrov.

Ruský ministr zahraničí také řekl, že rusko-americká spolupráce ve sběru zpravodajských informací umožní izolaci teroristických organizací a účinné vojenské údery Ruska a USA proti islamistům.

Dohodneme se na leteckých útocích ruských a amerických vzdušných sil proti teroristům. Dohodli jsme se na oblastech, kde se budou tyto údery koordinovat,“ řekl Lavrov, který upřesnil, že USA a Rusko za tímto účelem zřídí společné řídicí středisko.

Úspěch příměří by se pak mohl stát odrazovým můstkem pro uspořádání nové mírové konference. Podle zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury, který se zúčastnil jednání v Ženevě, bude OSN mezitím vynakládat veškeré úsilí k obnovení humanitárních konvojů ke strádajícím civilistům.

Podívejte se, jak vypadá válkou zpustošená Sýrie:

tgbg ( 10. září 2016 16:15 )

RUSÁCI chtějí jen příměří! Asadovi teče do bot, tak mu chtějí dát čas doplnit zbraně a stavy...chtějí dál válčit alespoň tak dlouho jako v Afghanistanu a na Ukrajině., že? S RUSEM se nikdy nikdo nedomluví. RUS je podlý a lstivý gauner. HANBA JIM!

Ditas ( 10. září 2016 15:08 )

On, nebo oni mají pravdu že Rusové, třeba v Halabu a jinde, máte t vše na netu. Nejméně 27 mrtvých si v noci na čtvrtek vyžádal nálet na nemocnici v syrském Halabu, uvedla organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Podle organizace Lékaři bez hranic (MSF), která zařízení podporuje, je mezi mrtvými nejméně 14 pacientů a zdravotníků.

skane ( 10. září 2016 12:43 )

Google a entomolog Konvicka mi to dosvedci

skane ( 10. září 2016 12:37 )

balika: Rusi je brouci takovy rezavi svabi.

skane ( 10. září 2016 12:34 )

To slibuji dokola jen Rusaci co trefili nemocnic

Zobrazit celou diskusi