Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejdřív boj proti „černému hadovi“, pak omluva. Veteráni se káli před indiány

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
8. prosince 2016
22:08

Nevšední moment, který by legendární generál Custer asi jen těžko pochopil, se odehrál v indiánské rezervaci Standing Rock v Severní Dakotě. Skupina amerických veteránů v čele se synem prominentního amerického generála se tam v souvislosti s nejnovějším problémem týkajícím se stavby ropovodu omluvila Siouxům za prožitá utrpení.

Se samotným ropovodem přitom bývalí američtí vojáci nemají vůbec nic společného. Spor jako vystřižený z westernové klasiky mezi indiány a petrochemickými společnostmi se týká stavby potrubí přes indiánská území v Severní Dakotě.

Protestující indiáni proti stavbě ropovodu, která by narušila jejich posvátné území i zdroje pitné vody. Protestující indiáni proti stavbě ropovodu, která by narušila jejich posvátné území i zdroje pitné vody. | ČTK, EPA, REUTERS

Ropovod Dakota Access za 3,8 miliardy dolarů (96 miliard Kč) má spojit ropná pole Severní Dakoty s rafineriemi ve státě Illinois. Téměř 1900 kilometrů dlouhý projekt, vedoucí přes čtyři americké státy, je téměř dokončen, zbývá pouze úsek, jenž křižuje zdroje pitné vody zásobující siouxskou rezervaci Standing Rock. Podle Siouxů by ropovod narušil posvátná území, kde jsou pohřbeni jejich předci, a ohrozil by zdroje pitné vody.

Několikaměsíční protesty indiánů a jejich podporovatelů přinesly řadu vypjatých okamžiků. Hořelo stavební vybavení, proti protestujícím byli nasazeni psi i gumové projektily a vodní děla. Skoro 600 lidí bylo během potyček s policií zatčeno. A právě to nadzvedlo veterány ze židle.

Protestující indiáni proti stavbě ropovodu, která by narušila jejich posvátné území i zdroje pitné vody. Protestující indiáni proti stavbě ropovodu, která by narušila jejich posvátné území i zdroje pitné vody. | ČTK, EPA, REUTERS

„Viděl jsem ve zprávách, jak po lidech stříkají pepřovými spreji a střílí gumovými projektily. Ti lidé přitom bojují za něco, čemu věří. A my jsme jako veteráni složili přísahu. Nejsme tu jen od toho, abychom chránili americké zahraniční zájmy. Jsme tu také pro vnitřní ochranu země,“ uvedl pro CNN bývalý mariňák Jade Emilio Snell.

Indiáni za podpory válečných veteránů nakonec částečně dosáhli svého, protože americké úřady tento týden zrušily povolení vést trasu nového ropovodu přes sporný úsek. Tím však bývalí vojáci neskončili a učinili gesto, které v dlouhé a často brutální historii vztahů mezi Spojenými státy a původním americkým obyvatelstvem nemá obdoby: Vkleče požádali indiánské vůdce o odpuštění.

Omlouvající se vetaráni Omlouvající se vetaráni | Video - Twitter/NowThis

„Mnoho z nás, mě nevyjímaje, je členy sborů, které vám celou věčnost ubližují. Přišli jsme, válčili jsme s vámi, vzali jsme vám vaši zem. Podepsali jsme dohody, které jsme vzápětí porušili. Ukradli jsme nerostné bohatství z vašich hor. Zvěčnili jsme hlavy našich prezidentů na vašich posvátných skalách. Brali jsme si stále víc. Brali jsme vám děti a snažili se zničit jazyk, který vám Bůh dal. Nerespektovali jsme vás a znečistili naši společnou planetu. Ublížili jsme vám mnohokrát, ale teď jsme přišli, abychom se omluvili. Jsme vám k službám a prosíme o vaše odpuštění,“ přednesl radě starších indiánů Wes Clark Junior, syn respektovaného armádního generála a bývalého vrchního velitele NATO.

Indiáni omluvu přijali a zároveň vyzvali k míru. „My tu zemi nevlastníme, to ona vlastní nás,“ vysvětlil jeden z příslušníků kmene Siouxů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi