Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rasistům v Americe je hej. V USA je povzbudil Trump, hákové kříže má i Kanada

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
20. listopadu 2016
13:35

Kanadská policie vyšetřuje sérii trestných činů z nenávisti. V metropoli Ottawě někdo pomaloval hákovými kříži a rasistickými nápisy budovy židovských center, mešitu a kostel. Stejné případy hlásí také sousední Spojené státy, kde se začaly množit rasově motivované útoky po vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách.

Ottawská policie je přesvědčena, že poničení synagog, mešity i kostela spolu souvisí. Poškozený kostel totiž navštěvuje především černošské obyvatelstvo. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Policie doufá, že se jí podaří pachatele identifikovat prostřednictvím záběrů z bezpečnostních kamer.

Všichni jsme těmi incidenty pobouřeni. Ti lidé nereprezentují obyvatele Ottawy; naše hodnoty, naši toleranci ani velkorysost,“ uvedl místní radní Jeff Leiper během solidární akce konané v jedné z poškozených synagog.

Není to zdaleka první podobný případ v Kanadě, jejíž obyvatelstvo se všeobecně považuje za jedno z nejtolerantnějších na světě. Statistiky ukazují, že se mezi roky 2012 a 2014 počet útoků proti muslimům zdvojnásobil.

Rasistických útoků přibývá také v USA

Stejný trend se rozmohl také na jih od Kanady ve Spojených státech. V loňském roce zaznamenaly americké úřady nejvíce nahlášených trestných činů namířených proti muslimům od období, které následovalo po teroristických útocích z 11. září 2001.

Údaje vyplývají ze statistik publikovaných americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). Podle nich bylo v roce 2015 zaregistrováno 257 činů namířených proti muslimům, což představuje nárůst 67 procent oproti roku 2014.

Údaje FBI byly zveřejněny v období velkého společenského napětí v důsledku vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Po volbách byly zaznamenány případy rasové i náboženské nesnášenlivosti, které vyvolaly velkou kritiku.

„Bílá síla“ a výhružka muslimce

Ve státě New York někdo namaloval na zeď studentské koleje hákový kříž s nápisem „Trump“. Na škole v Pensylvánii pochodovala za pokřiku „bílá síla“ skupina studentů s transparentem, který podporoval Trumpa. Ve státě Michigan vyhrožoval muž muslimce, že ji upálí, pokud si nesundá šátek. V Chicagu černoši zaútočili na bělocha, zatímco přihlížející dav křičel: „Ty jsi volil Trumpa“.

V souvislosti s volbami v roce 2008, které vyhrál teď už dosluhující prezident Barack Obama, byl podle agentury AP také zaznamenán narůst počtu trestných činů z nenávisti.

Nejvíce náboženské nesnášenlivosti je v USA namířeno proti Židům. Činy namířené proti této komunitě představují 53 procent z celkového počtu hlášených případů. Mezi rokem 2014 a 2015 počet těchto případů vzrostl o devět procent.