Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Temná minulost manžela Ivanky Trump: Na Harvard za 64 milionů a vydírání prostitutkou

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2016
10:53

Zeť zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa se dostal na prestižní Harvardovu univerzitu, když jeho rodiče slíbili univerzitě dar ve výši 2,5 milionu dolarů, asi 64 milionů korun. V článku pro list The Guardian to napsal Daniel Golden, který před deseti lety publikoval knihu o ceně, jaká se v USA platí za přijetí na prestižní školy.

Jared Kushner, který je manželem Trumpovydcery Ivanky, byl podle Goldena na střední škole „méně než vynikajícím“ studentem.

Golden píše, že musí vlastně Kushnerovi poděkovat za obnovu zájmu o jeho knihu Cena za přijetí publikovanou v roce 2006. Kniha poukazuje na to, že bohatí Američané svým málo nadaným dětem cestu na univerzitu vydláždí štědrými dary odpočitatelnými z daní.

Realitní magnát Charles Kushner slíbil Harvardově univerzitě 2,5 milionu dolarů nedlouho před tím, než byl na školu přijat jeho syn Jared. Univerzita v té době přijímala jednoho z devíti žadatelů, teď je tento poměr 1:20.

Golden se poptával na střední škole, kde Jared studoval a kde ho hodnotili jako „méně než vynikajícího studenta“, a nad jeho přijetím na Harvard vyjádřili ohromení. „Nikdo z vedení školy si nemyslel, že byl přijat na základě znalostí,“ uvedl Golden o škole v Paramusu v New Jersey.

Jared byl vynikající student, tvrdí mluvčí

Mluvčí Kushnerových společností v e-mailové reakci sdělila, že obvinění o souvislosti mezi dary Kushnerových univerzitě a přijetí jejich syna „byla vždy mylná“. Jeho rodiče Charles a Seryl jsou podle mluvčí „mimořádně velkorysí a univerzitám, nemocnicím a charitám darovali kolem 100 milionů dolarů“. „Jared Kushner byl na střední škole výborný student a na Harvardu absolvoval s vyznamenáním,“ sdělila mluvčí. Podle Goldena to byl v Kushnerově ročníku případ 90 procent studentů.

Golden získal seznam 400 největších dárců, které Harvardova univerzita pravidelně zvala na akce a přednášky. Golden zjišťoval, kolik dětí těchto korporátních gigantů, ropných baronů, právníků, konzultantů a dědiců na univerzitě studovalo. Na seznamu byli oba Jaredovi rodiče, ale Charles na rozdíl od mnohých na seznamu Harvard sám nevystudoval, takže odpadlo hledisko citového propojení rodiny s univerzitou. Na Harvardovu univerzitu se nedostal jenom syn Jared, ale také jeho bratr Joshua.

Vydírání prostitutkou

Charles Kushner se od lidí na seznamu dárců lišil i další věcí – totiž trestním rejstříkem. Po Jaredově přijetí do školy se přiznal k daňovému úniku, nelegálnímu financování kampaně a mstě na svědkovi. V případu figuroval jako soudce někdejší guvernér New Jersey Chris Christie, nedávno odvolaný z vedení týmu, který připravuje novou administrativu. Charles Kushner najal prostitutku, která dostala za úkol svést jeho švagra, který při vyšetřování případu spolupracoval s úřady. Video ze schůzky pak Kushner poslal své sestře. Odsouzen byl na dva roky do vězení.

Když ze seznamu 400 štědrých dárců vyškrtal bezdětné nebo lidi s ještě malými dětmi, zjistil Golden, že děti více než poloviny zbylých byly na univerzitu přijaty.

V roce 1998, když byl Jared ještě na střední škole a poohlížel se po univerzitě, jeho otec slíbil Harvardově univerzitě 2,5 milionu dolarů v ročních splátkách 250 000 dolarů. Sešel se také s děkanem Neilem Rudenstinem a hovořil s ním o stipendijním programu pro studenty z rodin s nižšími příjmy.

ellka ( 20. listopadu 2016 15:43 )

Tych bohacov mozno potrebuju preto, aby mohli prijatu chudobnych a inteligentnych. Rozdiel bude zrejme v tom, ze tam si ten dar nepodelia profesori vo forme odmien, ale ide na ine ucely, napr. aj na stipendia pre nadanych studentov. Otazka by skor mala byt ta, ci ten dar pomohol syncekovi sa na skolu dostat a dalej uz musel makat aby skolu uspesne skoncil, alebo ten dar pomohol syncekovi skolu uspesne skonci.

istyl ( 20. listopadu 2016 12:06 )

Tady, kde je vse zdarma a kde plati i ten poslední chudy vzdelani "panu doktorovi", který po skole zahy utece do ciziny za lepsim Tady to plati všichni pro vybrane jedince, kdezto tam si to plati kazdy sam...a ještě se tu najdou ti, co nekritizuji tu naší zrudnost, ale ten jejich systém...joo, holt keď uz mame hen ten mier, socialismus...

istyl ( 20. listopadu 2016 11:34 )

Nam odsud, se to zda jako přinejmenším divoke...ale tak to funguje, ceny za vzdelani jsou maximalni, jake si kdo dovede představit...syna prijali na Atlantic University, ze byl první z estblokua ze jim presvedcive hovoril o kogeneraci...chudy na harvard se muze dostat, ale zadluzi se tak, ze bude splácet jeste v duchuodu...trochu nadsazene pro mistni odpurce

levandulova ( 20. listopadu 2016 11:27 )

 Tady vidime jaka je skutecna "prestiz" Harvardu. Ne univerzita pro genie, ale pro tupe bohace.

avion ( 20. listopadu 2016 11:10 )

 Ten kdo jim není pochuti,tak budou pořád něco vytahovat,to je fakt hnus.

Zobrazit celou diskusi