Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Trump vzal Ameriku útokem, Češi by se měli vyzbrojit

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
9. listopadu 2016
10:00

Tak i Donald Trump nakonec dokázal, co nepředpovídal snad žádný novinář: přesvědčivě vyhrál americké prezidentské volby a usedne v Bílém domě. A nejen to. S ním si republikáni vzali i celý Kongres, takže Trump má volné ruce naplnit své předvolební sliby jako málokterý jeho předchůdce.

Pro mnohé to není nejlepší zpráva. Třeba Mexičané by si měli začít chystat peníze na stavbu zdi na americko-mexické hranici, jíž jim chce obchodník Trump naúčtovat. Muslimy teď do USA možná vůbec nepustí, miliardář jim totiž vyhlásil džihád. A v Pobaltí, které Trumpův spojenec Newt Gingrich označil za předměstí Petrohradu, co nestojí ani v rámci NATO za obranu, by se pro jistotu měli začít kamarádit s Vladimirem Putinem. Celý svět viděl, jak si vzal Krym.

Trumpovi fandil i prezident Miloš Zeman, vzhlédl se v jeho vybraných bonmotech. I on by nás teď měl připravit na to, že i naše jízda v NATO za peníze Ameriky možná končí. Trump si nejen neláme hlavu s obranou kdysi sovětské Evropy před Ruskem, s jehož prezidentem si náramně rozumí, ale navíc i chce, abychom v alianci platili své závazky. Vzhledem k tomu, že s nimi náš rozpočet nepočítá, měli bychom radši vyrazit do army shopů. To kdyby si Putinovi „zelení muži“ přišli i pro Karlovy Vary, kde se Rusům odjakživa tak líbí.

Těžko vlastně říct, co od Trumpa-prezidenta ve skutečnosti čekat. Jeho předvolební kampaň byla tak šílená, že vedle ní celkem normálně vypadá i severokorejský fešák Kim, co si rád hraje s raketami. Zavře Trump Hillary Clintonovou, jak sliboval? Nikdo neví. Ironie je, že jeho vágní ekonomický program jde spíš proti zájmům těch, co ho podporovali nejvíc, jak už to bývá: Tedy méně kvalifikovaných bělochů, jejichž platy stagnují. Případně žádné nemají, protože je globalizace připravila o práci.

Místo laciných hamburgerů deportace?

Trump slibuje snížit daně bohatým nebo deportovat zhruba 11 milionů převážně hispánských ilegálních imigrantů. Právě chudší Američané tak zřejmě můžou zapomenout na laciné hamburgery i další služby téměř zadarmo, protože ty deportuje s nimi. Trump také sliboval vysoká cla na dovozy z Číny i Mexika, což by zdražilo i další zboží. Ne že by si tím samozřejmě musel lámat hlavu sám newyorský miliardář a jeho rozvětvená rodina, včetně několika exmanželek.

Jedno je ale přece jen jisté: Trump do politiky vnesl zcela nová pravidla. Jestli v ní doteď vládly nepravdy, jak říkáme hezky česky, teď všichni populisté, demagogové i obyčejní blázni vidí, že nepravdy spolehlivě trumfují lži. Čím víc a obludněji voličům lžete, tím líp. Málokoho proto překvapí, že Trumpovi nejrychleji gratulovali politici typu Marine Le Penové.

Evropa si bude platit účet sama

I u nás se tím samozřejmě někteří už dávno řídí, pro jeho kvalitní humor jmenujme aspoň docenta Konvičku. Nebo poslední dobou i Pražský hrad, kde s pravdou taky nakládají stále liberálněji. Představte si ale, že se teď Trumpem inspiruje většina politiků. A nedejbůh, že to udělají včetně jeho účesu. Nikdo určitě nechce vidět nejen Tomia Okamuru s oranžovou přehazovačkou na hlavě.

Všechno špatné ale pro něco dobré. Evropa si pohodlně zvykla, že je tu vždy Amerika, která ji ochrání. Obávám se, že s Trumpem v Bílém domě tahle kamufláž vlastních slabostí končí. Miliardář je tvrdý obchodník a ty neuplatíte nočními foie gras v Bruselu. I Evropa si teď bude muset zvyknout platit za vlastní účet, jak bývá zvykem mezi slušnými lidmi.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

krtekzhor ( 9. listopadu 2016 19:16 )

souhlasím-nakonec bude ten ovar ovarovitý hlásat že ho tajně finančně podporoval v kampani

valduk ( 9. listopadu 2016 18:21 )

Nikdy ji neotevřel, otvíraj ji pouze tvý vzteklí obřezaní filckonoši, ty neroztomilá jarmulatá filcko s vopejzelým sosákem, cos celá smrdutá, nebs od lejnolíhně chazarských kaganůz Wallstreeetu při sraní odpadlá ... On se vždy je potutelně usmívá! A ví dobře proč! Je to úsměv šampionů - vítězů dějin!

defakto ( 9. listopadu 2016 17:45 )

... ale jako hovado se chováš akorát ty sám !

milan1959 ( 9. listopadu 2016 15:08 )

Jak jsme předpokládali, tak se naše hradní hovado rychle přihlásilo k bývalé podpoře Trumpa a bude si z toho dělat několik let zásluhy. Bohužel musíme očekávat na jaře kandidaturu tohoto nemocného člověka na dalších 5 (+1) let. Tohle chcete ?

kupredu-leva ( 9. listopadu 2016 14:52 )

My zloději stojíme pevně za svým soudruhem Zemanem a vždy volíme ČSSD, protože ta jediná drží nad námi, zloději, ochrannou ruku. Čest práci!

Zobrazit celou diskusi