Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo doopravdy tahá za nitky v Polsku? Kaczyński prý vede naše sousedy pryč od demokracie

Autor: ČTK - 
15. října 2016
17:23

Skutečným vládcem nynějšího Polska není premiérka Beata Szydlová (53) ani prezident Andrzej Duda (44), nýbrž šéf polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński (67), který může stejně jako maďarský vůdce Viktor Orbán (53) svést svou zemi na nedemokratickou cestu. Napsala to v analýze situace v Polsku americká agentura AP.

Jaroslaw Kaczyński, jehož dvojče Lech zahynulo v roce 2010 při leteckém neštěstí v Rusku, je Polákům na očích od dětství. V 60. letech si spolu s bratrem vydobyl slávu v dětských filmových rolích. Během 80. let pak zahájil politickou kariéru po boku nositele Nobelovy ceny za mír Lecha Walesy a jeho protikomunistického hnutí Solidarita.

Politik se ale po smrti svého bratra změnil. „Zatvrdl. Je z něj osamělý muž a odráží se to na jeho politice. Chce vládnout pevnou rukou, je jasné, že veškerá moc vychází z jeho kanceláře,“ tvrdí Kazimierz Marcinkiewicz (56), bývalý premiér ve vládě PiS v letech 2005–2006.

Kaczyński loni svou konzervativní stranu přivedl ke dvěma volebním vítězstvím, takže nyní kontroluje kromě prezidentského úřadu i vládu a má většinu v parlamentu. V šestadvacetiletých dějinách polské demokracie se dosud nestalo, aby kdokoli ve svých rukách soustředil takovou moc. Nová vláda rychle svou moc posílila, zjednala si vliv na ústavní soud a přímo kontroluje veřejnoprávní média. Evropská unie je znepokojena, stejně jako liberální Poláci, kteří zahájili pouliční protesty.

Inspirátorem sporných změn je Kaczyński. „Postavil se do čela státu, aniž by zastával reálnou funkci, což je pohodlné. Nemá přímo odpovědnost a na šachovnici může figurami libovolně posouvat,“ řekl Marcinkiewicz, který má jako bývalý premiér s instrukcemi od Kaczyńského osobní zkušenost. Nyní prý šéf PiS vydává vládě instrukce denně.

Filozofie Kaczyńského je směsicí idejí o sociálním státu s uctíváním národních a katolických tradic. Staví se proti potratům a sňatkům homosexuálů. Jeho strana vyhrála volby díky heslům proti liberální tržní politice předchozího kabinetu a získala hlasy těch, kdo se ocitli stranou polského hospodářského úspěchu.

„Je to čestný muž, který jistě neusiluje o osobní statky, ale kterého zajímá, jak lidé žijí,“ tvrdí jedna z jeho obdivovatelek Agata Remiszová. Mnozí jiní ale mají strach. Walesa označil vládu PiS za ohrožení demokracie. „Kaczyński je nepochybně velký intelektuál a jeho diagnóza situace v Polsku je správná. Léky, které doporučuje, jsou ale velmi sporné,“ řekl bývalý prezident agentuře AP.

Do konce života smutek

Kaczyński se nikdy neoženil a žije sám ve skromném domě ve Varšavě, kde žila do své smrti v roce 2013 i jeho matka. Od Lechovy smrti chodí Kaczyński na veřejnosti jen v černém obleku a tvrdí, že bude ve smutku do konce života. Rozhovory poskytuje zřídka, televizní zprávy sleduje málokdy. V zahraniční politice razí Kaczyński nedůvěru k Rusku, které považuje za trvalou hrozbu. Prosazuje rovněž nedůvěru vůči Německu za jeho brutální okupaci Polska za druhé světové války.

Jeho vláda Poláky rozděluje. Klíčovou součástí jeho politiky je zásah proti bývalým spolupracovníkům komunistického režimu, ale podle mnoha kritiků jsou jeho metody příliš pomstychtivé. Během loňské volební kampaně Kaczyński zastával protiimigrační stanoviska a tvrdil, že mezi přistěhovalci mohou být „paraziti“. Své domácí proevropské oponenty označuje za „nejhorší sortu Poláků“, podřízenou cizím hodnotám.

Pro Marcinkiewicze je ale Kaczyński v mnoha ohledech mimořádný politik. „Je to vynikající člověk, přátelská, ale zároveň smutná osoba. Možná má pro Polsko svůj plán. Ten plán je ale velmi konzervativní a neslučuje se s plány většiny ostatních Poláků,“ řekl bývalý premiér americké agentuře.

 

gabreta ( 16. října 2016 01:26 )

On asi každej státník, kterej nešlape podle diktátu tandemu Merkel-Obama, svádí svou zemi na nedemokratickou cestu. Tak teď už tomu rozumím!

HahaBimbi ( 16. října 2016 00:10 )

Ma recht....Polsko nemusi byt prizdis.rac v zajmu USA....nas tam ted bude chtit zatahnout Belobradek, zkousel osvedcene amikovske triky...manzelku, dite, vaznou nemoc....potisteny tricka ala koncertni parmen...je zajimavy, ze od te doby co lita do USA pro rozumy...najednou KDU-CSL vyhrava volby...to smrdi...flandaci jsou prodejny k...y....zkuste si pozorne poslechnout jak placata hlava mluvi....maximalni sebeovladani, zadna mimika a kdyz mu to ujede je jak diktatot, vcetrne sily hlasu...zastrasuje...zmetek. ...ma blbejch 5% a vyhrozuje Babisovi...ten prestal plnit funkci uzitecnyho idio.ta a tak vytahli Belobradka na vysluni...smejdi....Bobo je uz odstrelenej.

Zobrazit celou diskusi