Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Prezident Duda se sešel s opozicí. Ta kvůli krizi žádá hlavu šéfa parlamentu

Autor: ČTK, pet - 
18. prosince 2016
22:00

Polský prezident Andrzej Duda se kvůli protivládním protestům, které trvají už třetí den, v průběhu neděle sešel s představiteli opozice. První schůzku měl s předsedou strany Moderní Ryzsardem Petru, sdělil mluvčí prezidenta. Duda, který byl do svého zvolení prezidentem členem vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), v sobotu uvedl, že je připraven plnit ve sporu úlohu prostředníka.

„Je to důsledek včerejšího prohlášení prezidenta, že chce být prostředníkem,“ řekl mluvčí Marek Magierowski. Duda jednal se šéfem Polské lidové strany (PS) Wladyslawem Kosiniakem-Kamyszem, předsedou uskupení Kukiz'15 Pawlem Kukizem a šéfem nejsilnější opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorzem Schetynou.

Mluvčí dodal, že prezident má v plánu i schůzku s lídrem vládní strany Jaroslawem Kaczyńským. O termínu setkání však ještě není rozhodnuto, pravděpodobně to bude pondělí.

Opozice a PiS se přou o nařízení, které má omezit přístup novinářů na jednání parlamentu. Opoziční strany také napadly nestandardní schválení rozpočtu. Předseda Sejmu totiž v pátek hlasování o rozpočtu přesunul kvůli protestním akcím opozice z hlavního jednacího sálu. Někteří zákonodárci se prý do místnosti nedostali.

Parlamentní pře mají dohru v ulicích polských měst, kde se od pátku scházejí kritici vlády při protestech. Jde o tisíce lidí.

Opozice žádá demisi maršálka Sejmu

Šéf největší polské opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorz Schetyna po schůzce s prezidentem Andrzejem Dudou prohlásil, že jeho strana požaduje rezignaci předsedy dolní komory parlamentu. Informovala o tom polská média. Maršálek Sejmu Marek Kuchciński je podle Schetyny politicky zodpovědný za současnou krizi v zemi.

 

Zobrazit celou diskusi