Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman řešil s Dudou migraci: „Jsem možná nezdvořilý, ale Turecko nás vydírá“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. března 2016
15:05

Nejdřív chtěli tři miliardy eur (81 miliard korun), teď šest, do budoucna budou chtít možná i dvacet. Prezident Zeman mluvil se svým polským protějškem Andrzejem Dudou na Pražském hradě i o migraci, dotkli se prý i otázky jednání s Tureckem. Zeman uvedl, že je možná „nezdvořilý“, ale turecký přístup k pomoci v migrační krizi považuje za vydírání. Prezidenti se navzájem také vyznamenali nejvyššími řády svých států.  

„Původní návrh EU vůči Turecku obsahoval tři miliardy eur, nyní Turecko požaduje šest miliard eur a mluví se, jak jsme se shodli s panem prezidentem Dudou, až o dvaceti miliardách eur. Nezdvořilí lidé jako já to označují za vydírání. Pan prezident je samozřejmě zdvořilejší než já,“ uvedl prezident Zeman na tiskovce po jednání se svým polským protějškem.

Společně řešili totiž i otázky migrace. A to v době, kdy se blíží páteční summit EU, kterého se bude účastnit i Turecko.

Orlice za lva. Zeman s Dudou se vyznamenali

Zeman přijal Dudu na Hradě s vojenskými poctami, vyměnili si i nejvyšší státní vyznamenání. Český prezident přijal Řád bílé orlice, polský Řád bílého lva.

Zeman s Dudou si v Praze předali nejvyšší státní vyznamenání. Zeman s Dudou si v Praze předali nejvyšší státní vyznamenání. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

S Dudou do Prahy dorazila i jeho manželka Agata Kornhauser-Duda. Zemana doprovodila na červený koberec před Pražským hradem samozřejmě i první dáma Ivana Zemanová. Společně pak prezidentské páry tradičně zapózovaly v Habsburském salonu.

Prezidentské páry na Pražském hradě: Zemanovi a Dudovi Prezidentské páry na Pražském hradě: Zemanovi a Dudovi | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Při reakci k otázce migrační krize Duda v Praze upozornil, že je nutné posílit ochranu vnějších hranic EU. A nikoli směřovat k posilování hranic jednotlivých států uvnitř Unie na úkor schengenského prostoru, který je podle něj důležitým symbolem svobody.

„Ti starší z nás, kteří žili před rokem 1989, si pamatují, že hranice byly zavřené, kontakty mezi lidmi byly omezené, nebo dokonce znemožněné. Nikdo z nás si nepředstavuje, že by taková situace měla v budoucnu nastat. Otevření hranic je dobré pro hospodářskou výměnu, pro dobré vztahy, pro budování přátelství a svazku mezi národy,“ uvedl Duda.

Uprchlická krize podle Dudy není ze strany EU odpovídajícím způsobem řešena. Podle Dudy je sice jasné, že je třeba zemím, na jejichž územích jsou uprchlické tábory, nejen finančně pomáhat, ale zároveň je prý třeba odpovídat na objektivně se vyskytující potřeby.

Řešili i kanál Dunaj–Odra

Zeman je prý rád, že se mohl s Dudou setkat a připomenout si „skvělé vztahy, které mezi oběma našimi zeměmi existují“. „Tyto vztahy dokládá mj. i úspěšná ekonomická spolupráce,“ upozornil Zeman s tím, že je Polsko třetí nejvýznamnější obchodní partner po Německu a Slovensku.

Český prezident prozradil i další témata jednání: „Diskutovali jsme o dalším zintenzivnění této spolupráce, například v oblasti dopravních propojení, včetně kanálu Dunaj–Odra. Diskutovali jsme o energetických propojeních, včetně Stork 2 pro zvýšení energetické bezpečnosti.“

Duda upozornil i na dobré mezilidské vztahy a spolupráci v oblasti turistiky. „Běžné vztahy mezi lidmi, mezi Poláky a Čechy, jsou skvělé. Poláci velmi rádi jezdí do Čech, velmi rádi navštěvují Prahu a jiná pěkná místa v ČR,“ pokračoval Duda.

V létě se přitom oba prezidenti potkají ve Varšavě na summitu NATO. „Chceme, aby vrcholná schůzka NATO odpověděla na potenciální existující rizika z východu, nebo ta, která mohou přijít z jihu. Mluvím o rizicích spojených s expanzí Islámského státu, která musí být pro dobro Evropy a světa zastavena,“ dodal polský prezident.

Poslední dotaz na prezidenty mířil na to, zda spolu řešili případ ukrajinské pilotky souzené v Rusku Nadiji Savčenkové. Prezident Zeman uvedl, že o Savčenkové nemluvili. Na sociální síti schytal vzápětí kritiku od europoslance Jaromíra Štětiny (TOP 09), který označil hlavu státu za „sraba“.

Prezident Zeman právě teď na tiskové konferenci s polským prezidentem odpověděl na otázku, co říká procesu se Savčenko, velmi stručně: "Tomuto případu jsme se nevěnovali." Je to srab.

Zveřejnil(a) Jaromír Štětina dne 15. březen 2016

Duda děkoval Zemanovi za postoj k polské ústavní krizi

Během jednání zmínili prezidenti i polskou ústavní krizi a masové protesty proti krokům polské jednobarevné vlády strany Právo a spravedlnost (PiS), která podporovala i Dudu.

Obavy z polské opozice z narušení ústavních pořádků se přesunuly na evropskou úroveň a Polsko je prošetřováno Evropskou komisí. „Vyjádřil jsem názor, že polská vláda vznikla ze svobodných voleb, má plné právo uskutečňovat opatření, která jí dávají mandát z těchto voleb, a že by neměla být vystavena moralizující kritice EU, jež by se naopak měla konečně soustředit na svůj základní úkol a to je ochrana vnějších hranic EU,“ reagoval Zeman.

Duda mu děkoval, že zaujal tento postoj a vydal k polské otázce jednoznačné prohlášení. „Každý stát by si měl své vnitřní věci v rámci své suverenity vyřizovat samostatně, aniž by musel poslouchat poučující poznámky ze strany evropských institucí nebo jiných zemí,“ dodal Duda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa