Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polský prezident s manželkou četli v Praze dětem. Zajdou i k hrobu Havla

Autor: ČTK, simao - 
14. března 2016
20:30

V doprovodu první dámy Agaty (43) dorazil do Prahy v pondělí odpoledne polský prezident Andrzej Duda (43). Na návštěvě Česka je vůbec poprvé, začal však soukromým, neoficiálním programem. Setkal se při něm s krajany na polském velvyslanectví, přivezl s sebou několik vyznamenání a společně s manželkou tam také četli dětem. Prezident Zeman s premiérem Sobotkou přijdou na řadu v úterý. Polák Duda se však také chystá k hrobu Václava Havla.

Polský prezident Andrzej Duda v pondělí v půl páté odpoledne přiletěl na oficiální návštěvu České republiky. Dvoudenní pobyt v Praze zahájil soukromým programem, v podvečer se setkal s krajany na polském velvyslanectví v Praze.

S prezidentem Zemanem, premiérem Sobotkou či šéfy Sněmovny a Senátu Hamáčkem a Štěchem bude jednat až v úterý. Na státní návštěvě ho doprovází jeho manželka Agata Kornhauser-Duda. Na rozdíl od posledního setkání se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou, kdy s Dudou na lyže do Tater vyrazila 21letá dcera Kinga, která je studentkou práv na vysoké škole v Krakově a během kampaně aktivně svému otci pomáhala.

Četli dětem Sienkiewicze

Na polské ambasádě rozdělil prezident Duda několik státních vyznamenání za zásluhy. A poté četl dětem v rámci projektů Sienkiewiczův rok a Celé Česko čte dětem. Video z návštěvy ambasády umístil Duda na svůj oficiální profil na Facebooku. 

Praga – spotkanie z Polakami mieszkającymi w Czechach

Zveřejnil(a) Andrzej Duda dne 14. březen 2016

Se Zemanem o migraci. A vymění si metály

Prezident Zeman přivítá Dudu na Hradě s vojenskými poctami. Podle dřívějšího vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka bude tématem jednání Zemana s Dudou spolupráce zemí visegrádské čtyřky (V4) také v souvislosti se současnou migrační krizí nebo výstavba dopravních koridorů.

Podle polské ambasády budou prezidenti hovořit také o červencovém summitu NATO ve Varšavě. Dojde i na vzájemné vyznamenání – Duda obdrží Řád Bílého lva a Zeman Řád Bílé orlice.

Andrzej Duda s manželkou Agatou a dcerou Kingou Andrzej Duda s manželkou Agatou a dcerou Kingou | ČTK

Duda zajde k Havlovu hrobu

Součástí programu na Pražském hradě je také Dudova návštěva katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Polský prezident si v Česku připomene 1050. výročí od příchodu křesťanství do Polska. V roce 966 přijal křest první historicky doložený polský kníže Měšek, jehož manželkou byla česká kněžna Doubravka.

Polský prezidentský pár také položí věnec u hrobky prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Polská ambasáda citovala vyjádření tajemníka polského prezidenta, podle kterého se Duda chystá uctít prezidenta, který se stal symbolem vzpoury a boje za svobodu České republiky, Čechů a středoevropských hrdinů demokratického přelomu.

Telička: Polsko je nebezpečné ústavní krizi

Duda se v Praze sejde i s premiérem Sobotkou. „Budou jednat o aktuálních evropských otázkách, visegrádské spolupráci a o rozvoji přeshraniční dopravní a energetické infrastruktury,“ oznámil tiskový odbor vlády.

Europoslanec Pavel Telička (ANO) však upozornil na skandály, které hýbou Polskem – to je i ze strany EU prošetřováno, zda v poslední době neučinilo několik protiústavních kroků. Dudova země prochází „ústavní krizí ohrožující nejen stabilitu Polska, ale i soudržnost zemí V4, EU i NATO. Jádrem krize je kontroverzní novela zákona o ústavním soudu, která mění systém rozhodování soudu,“ upozornil Telička na svém webu.

„Polsko je naším klíčovým partnerem, s nímž máme společnou řadu zájmů – od bezpečné a prosperující Evropy po omezování ruského expanzionismu. Je proto ve strategickém zájmu ČR, aby Polsko našlo řešení ústavní krize,“ dodal Telička a vyzval premiéra Sobotku, aby Dudu jasně vyzval k respektování ústavnosti v Polsku.

andorea ( 14. března 2016 20:41 )

Pokud četl Ohněm a mečem, tak je to jen v pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa