Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Indonésie přitvrzuje proti pedofilům. Chce je kastrovat nebo rovnou popravit

Autor: Alexandr Božilov - 
15. října 2016
21:12

Indonéský parlament schválil návrh kontroverzního zákona, který umožní kastrovat, nebo dokonce popravit pachatele, kteří sexuálně napadnou dítě. Nový zákon je reakcí na případ znásilnění a vraždy teprve 14leté dívky.

Minimálně 10 let si podle nového zákona ve vězení pobudou ti, kteří se opakovaně dopustí sexuálního násilí na dětech. Soud rovněž může v těchto případech nařídit chemickou kastraci pachatele. V extrémních případech, kdy někdo prokazatelně naplánuje vraždu své oběti nebo jí způsobí psychologické trauma či jí infikuje sexuálně přenosnou chorobou, může být nařízena i poprava.

Indonéští zákonodárci tak reagují na otřesný případ z května letošního roku. Čtrnáctiletá dívka Yunyun z vesnice Kasiah Kaubun na Sumatře se vracela ze školy. Domů však už nikdy nedošla. Po cestě ji totiž napadla skupina 12 mužů, kteří jí brutálně znásilnili a následně zavraždili. Její zohavené tělo bylo nalezeno v okolních lesích o 3 dny později. Policie následně všechny pachatele dopadla. Vůdce gangu byl odsouzen k smrti.

Členové gangu, kteří znásilnili a zavraždili 14letou dívku. Členové gangu, kteří znásilnili a zavraždili 14letou dívku. | Profimédia

Nový zákon vítají právníci specializující se na ochranu dětí. „Toto rozhodnutí může vykouzlit úsměv na tvářích všem dětem v Indonésii“, prohlásila podle britského deníku Daily Mail předsedkyně Národního úřadu pro ochranu dětí Arist Merdeka Siraitová.

Rozhodnutí zákonodárců naopak kritizují lidsko-právní organizace, podle kterých nebude nový zákon efektivní. Ochránci lidských práv jsou totiž toho názoru, že násilí nejde vymítit dalším násilím.

Chemická kastrace pedofilů se již v některých zemích praktikuje. Mezi ně patří například Polsko, Jižní Korea, Turecko, Rusko nebo některé státy USA.

marie60 ( 16. října 2016 18:35 )

Všechny pedofily ale i další znásilňovače by měli i u nás automaticky vykastrovat.Jestli si myslí, že kriminál je vyléčí, tak jsou ve velkém omylu. Tleskám INDONÉSII,že přitvrdila proti téhle sebrance.

al.bunda ( 16. října 2016 08:32 )

Konečně správný přístup,to jenom pitomci němci zvažují že uznají sňatky s dětmi tomu muslimskému póvlu.

miroslav ( 15. října 2016 21:25 )

Dobře

Zobrazit celou diskusi