Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Trapas na státním pohřbu. Slováci prezidentu Kováčovi otočili vlajku

Autor: bud, ČTK - 
12. října 2016
18:40

Slováci se loučí se zesnulým bývalým prezidentem Michalem Kováčem. Rakev s jeho ostatky byla vystavena na Bratislavském hradě, kde se ve čtvrtek uskuteční úvodní část státního pohřbu prvního slovenského prezidenta po vzniku samostatného státu v roce 1993. Slovenská vlajka byla na rakvi prezidenta několik minut obráceně, dokud si protokolární chyby úředníci nevšimli.

Několik desítek lidí čekalo u Rytířské síně hradu už krátce před polednem, kdy začalo poslední rozloučení veřejnosti s bývalou hlavou státu. Poklonit se státníkovi přišli nejen Slováci, ale i turisté, kteří zavítali na Bratislavský hrad. U rakve s exprezidentem stáli příslušníci čestné prezidentské stráže, rakev byla zahalena do státní vlajky.

Vlajku měl obráceně

Obřad se neobešel bez významné protokolární chyby. Vlajka, která byla položena na prezidentově rakvi byla obráceně, než měla být. Pozornému oku neuniklo, že barvy na slovenské trikoloře nebyly ve správném pořadí. Bílá, která má být první byla až poslední. Zodpovědní si ale chyby všimli a vlajku upravili. Nyní už je správně.

Kováč zemřel minulý týden ve věku 86 let na selhání srdce. Jeho funkční období v letech 1993 až 1998 poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem. Ze zavlečení Kováčova syna do Rakouska v roce 1995 byla podezřelá slovenská tajná služba. Vyšetření případu brání amnestie, které udělil Mečiar. Podle slovenských medií si Kováčova rodina Mečiarovu účast na pohřbu nepřeje.

Syna mu unesli do ciziny

„Žil jsem tím, když nastoupil do prezidentského úřadu. Zmatky v politice ho zatěžovaly, držel jsem mu palce, aby to nevzdával. Nedalo mi to, abych nepřijel zavzpomínat a projevit úctu,“ řekl důchodce Emil Čerňanský, který bydlí na severu Slovenska. Připomněl, že v době výkonu prezidentské funkce byl Kováčovi unesen jeho syn do ciziny.

Slovensko vypraví Kováčovi státní pohřeb coby prvnímu politikovi od rozpadu Československa. Součástí pietního ceremoniálu, kterého se zúčastní i český prezident Miloš Zeman, bude smuteční průvod městem, vojenské pocty, salvy i zádušní mše. Uložení ostatků Kováče na jednom z bratislavských hřbitovů se uskuteční v rodinném kruhu.

Státní smutek a pohřeb

Kromě státního pohřbu bude ve čtvrtek mezi 8. až 17. hodinou vyhlášen na Slovensku státní smutek. Navenek se projevuje například stažením vlajek na půl žerdi či omezením provozu hazardních her. Rakev s pozůstatky bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče je odpoledne vystavena na Bratislavském hradě, kde se s prvním prezidentem po vzniku samostatného státu v roce 1993 bude moci rozloučit veřejnost.

Na hradě ve čtvrtek také začne státní pohřeb, který Slovensko vypraví Kováčovi jako prvnímu politikovi od rozpadu Československa. Jeho součástí bude smuteční průvod, vojenské pocty i zádušní mše. Posledního rozloučení s Kováčem se zúčastní mimo jiné český prezident Miloš Zeman.

Zobrazit celou diskusi