Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Syrské Aleppo smaže válka z povrchu země. S ním i 275 tisíc lidí, varuje OSN

Autor: Alexandr Božilov - 
7. října 2016
19:40

OSN se obává úplné zkázy východní části syrského města Aleppo. Pokud budou boje pokračovat stejně intenzivně jako nyní, předpokládá organizace, že bude tato část města, kterou ovládají povstalci, zcela zničena. Životy desítek tisíc civilistů jsou v ohrožení.

Ještě dál zašel v prognózách zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura: „Realita je taková, že kruté a neustálé používání vojenské síly – bombardování, boje v ulicích a ničení města – bude v Aleppu tímto tempem nadále pokračovat. Není tu nikdo, kdo by změnil pravidla hry. Buďme upřímní, hovoříme zde o zničení celého města.“

Zničené Aleppo Zničené Aleppo | Reuters

Intenzivní boje o Aleppo vypukly 22. září, tedy krátce poté, co skončilo příměří vyjednané Ruskem a USA. Příměří zkrachovalo mimo jiné také proto, že Američané nedokázali přesvědčit takzvanou umírněnou opozici, aby se jasně oddělila od teroristických skupin, což byl jeden z hlavních požadavků Ruska.

Ve městě například působí teroristická organizace an-Nusra (po červencovém rozchodu s al-Káidou přejmenovaná na Džabhat Fatah aš-Šám). Právě na její bojovníky se de Mistura obrátil s žádostí, aby odešli: „Rozhodnete-li se odejít i s vašimi zbraněmi, jsem připraven vás osobně doprovodit.“ Zároveň však důrazně varoval Rusko a syrskou vládu, že 900 bojovníků an-Nusry je chabé alibi pro zničení města a zabití 275 000 obyvatel.

OSN uvedla, že za poslední dva týdny zemřelo během bojů o Aleppo minimálně 376 lidí a přes 1200 jich utrpělo zranění. Údaje pochází ze zdravotnických zařízení v Aleppu. Dá se však předpokládat, že reálná čísla jsou mnohem vyšší.

marais ( 8. října 2016 11:22 )

BLBOST, jedině RF chce v Sýrii ukončit tu válku! Ale bez obětí a ztrát to nejde ! Komu ze syrské opozice fandíš???????

marais ( 8. října 2016 11:17 )

Základnu u Středozemního moře v Sýrii má RF už desítky let, ta co jako? A migrace začala dávno před vstupem RF do Sýrii..a jak krásně to vypadá v Libyi , Iráku či Afganistánu, kde RF nebojuje? jste mimo mísu!

marais ( 8. října 2016 11:11 )

část Aleppa ovládaná opozicí padne..protože jinak tam klid nebude.. 275 tis. lidí tam dávno není..jen zbytek co spolupracuje s povstalci.. A jak se postupuje proti vzbouřencům se zbraní v ruce třeba v usa?

tgbg ( 8. října 2016 08:22 )

Příměří zkrachovalo hlavně pro to, že během něj rusáci rozbombardovali humanitární konvoj s pomocí pro civilní obyvatelstvo, hlavně děti. Po kolikáté už!!!! Umožnili tak zaútočit ISIS, za což se pak nikdy neomluvili!!!! Fašističtí Rusáci prostě likvidují všechno živé a připravují se na trvalou okupaci Sýrie!!!!

Samo ( 7. října 2016 22:01 )

Co tu píšeš takové nesmysly. Celou dobu je to o ruských bombardérech, které mají na svědomí i konvoj OSN s humanitární pomocí. Rusové se to snažili svést na rebelující opozici, ale ze satelitních záběrů bylo jasné, že na konvoj útočily letadla ze syrských vládních pozicí. Od začátku jsem tvrdil, že pokud Rusové vstoupí do války v Sýrii, tak tam nezůstane kamen na kameni. Rusům šlo od začátku o to aby získali u Středozemního moře pozice, kde vybudovali leteckou, námořní a vojenskou základnu. Dále útočí na pozice rebelů bez ohledu na to, kolik je tam civilistů. Bombardují tak důkladně, že zničí veškerou infrastrukturu a jestli tam zůstanou nějací živí civilisti, tak je naženou směrem do Evropy, aby tam způsobili chaos a problémy. Gabreto ty budeš buď Rus nebo komunista anebo obojí.

Zobrazit celou diskusi