Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Sebevražedný útočník na svatbě v Sýrii zabil nejméně 22 osob

Krvavý útok islamistů v Sýrii: Přes 40 mrtvých a více než 100 zraněných.
Krvavý útok islamistů v Sýrii: Přes 40 mrtvých a více než 100 zraněných.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
3. října 2016
23:10

Nejméně 22 civilistů v Sýrii zabil sebevražedný útočník, který se odpálil na svatbě u města Hasaká na severovýchodě země. Uvedla to dnes exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která konflikt v zemi monitoruje s pomocí lidí v terénu. Podle agentur Reuters a AP se jednalo o kurdskou svatbu. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

„Sebevrah se odpálil uvnitř sálu ve vesnici severně od města Hasaká, kde probíhala svatba jednoho bojovníka Demokratických sil Sýrie (SDF),“ uvedl ředitel SOHR. Při útoku zahynulo nejméně 22 lidí a desítky dalších utrpěly zranění, dodal. Mezi mrtvými je údajně i ženich. Podle místních médií je zraněných 55.

Agentura Amak, která je napojená na IS, uvedla, že jeden z bojovníků organizace, která ovládá rozsáhlá území na východě Sýrie a severu Iráku, napadl shromáždění kurdských bojovníků. Některé zdroje citované agenturou Reuters uvádějí, že sebevražedný atentát spáchala žena.

Síly SDF jsou arabsko-kurdskou koalicí, která bojuje proti jednotkám syrského režimu a džihádistům IS. Syrští Kurdové kontrolují většinu provincie Hasaká. Ozbrojenci IS často útočí na Kurdy, kteří podle AP prokázali, že patří k pozemním silám s největšími úspěchy v bojích proti džihádistům.

tgbg ( 4. října 2016 18:35 )

Je vidět, že rusáci se neštítí ničeho!!!

Zobrazit celou diskusi