Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Podvod na Evropany.“ Němci protestují proti dohodám Bruselu s USA a Kanadou

Autor: simao, ČTK - 
17. září 2016
15:05

Největší manévry v Berlíně a demonstrace v dalších německých velkoměstech. Deštivou německou sobotu proměnily v den protestů akce namířené proti dohodám o volném obchodu s USA a Kanadou. Tedy proti dohodám TTIP a CETA. Do ulic se vydali příznivci nejrůznějších organizací včetně environmentálních a protiglobalizačních. Občas v pestrých převlecích, třeba za zvířata či sochu (ne)Svobody.

Desítky tisíc lidí demonstrují v Berlíně a dalších šesti německých městech proti dohodám o volném obchodu, které chce Evropská unie uzavřít s Kanadou (CETA) a Spojenými státy (TTIP). „Jsme těmito dohodami podvedeni,“ cituje Berliner Morgenpost organizátory protestu.

Ti odmítli oficiální spolupráci s populistickou Alternativou pro Německo (AfD), za níž tak do davů vyrazili neorganizovaně pouze jednotlivci. „TTIP je sen lobbistů, proto je nutné jej zastavit,“ dodávali protestující.

Protestovalo dle odhadů policie 150 tisíc Němců

Pořadatelé původně očekávali, že svou nespokojenost s chystanými smlouvami dají najevo až statisíce Němců. Podle odhadů policie jich nakonec bylo na 150 tisíc. Policie počet účastníků hlavního protestu v Berlíně odhadla na 40 tisíc, v Hamburku 30 tisíc, v Mnichově 23 tisíc, ve Stuttgartu 20 tisíc, v Kolíně nad Rýnem se podle ní sešlo 18 tisíc demonstrantů a ve Frankfurtu nad Mohanem 15 tisíc.

Pořadatelé, kteří jsou přesvědčeni o tom, že protestujících je v ulicích německých měst více a počítali s tím, že jen na hlavní demonstraci do Berlína dorazí vyjádřit nesouhlas s TTIP, tedy Transatlantickým obchodním a investičním partnerstvím, a jeho „sestřičkou“ CETA (Komplexní hospodářská a obchodní dohoda) až 100 tisíc lidí. Sami nyní hovoří o 320 tisících demonstrantech po celém Německu.

Demonstrace, které jsou v sobotu také v Mnichově, Lipsku a Stuttgartu, uspořádalo 26 organizací, mezi nimiž jsou odbory, církevní skupiny i ekologičtí aktivisté. Na smlouvách jim vadí mimo jiné údajně nedostatečná ochrana životního prostředí nebo spotřebitelů.

Termín protestu nebyl zvolen náhodu a má vytvořit tlak na sociální demokracii, která bude už v pondělí rozhodovat o tom, jestli dohodu s Kanadou podpoří, což prosazuje mimo jiné její předseda a německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

Na rozdíl od smlouvy s Kanadou, která už je dojednaná a s níž nakonec němečtí politici nejspíš vysloví souhlas, bude cesta k dohodě s USA v Německu výrazně složitější a téměř nikdo nepředpokládá, že si ji podaří uzavřít do konce funkčního období amerického prezidenta Baracka Obamy.

CETA však už v sousedním Německu míří k ratifikaci. Má snížit cla u 98 procent zboží a umožnit firmám, aby se u protistrany ucházely o veřejné zakázky. Podepsána má být na podzim během summitu EU s Kanadou. Proti dokumentu ale podalo společnou ústavní stížnost více než 125 tisíc Němců. Jde zatím o nejrozsáhlejší podobnou stížnost v dějinách Německa.

K protestu se připojili i Piráti v Praze

Rozproudit debatu o přínosech plánovaných dohod o volném obchodu chtějí přitom čeští Piráti. Happeningem na Rašínově nábřeží v Praze se dnes připojili k protestním akcím. 

Smlouvy podle předsedy pražských Pirátů Ondřeje Profanta nehájí zájmy občanů, ale zájmy byznysu a velkých korporací. „Proto nikoho nepřekvapí, že jsou vyjednávány netransparentně. Je ale alarmující, že mají šanci projít přes kontrolu evropských politiků. Nevědomost a pasivita většiny lidí jim jen nahrává,“ vysvětlil Profant důvod akce.

Připlutí „strýčka Sama“ na náplavku a boj Pirátů o české „národní pivo“ Budvar, čímž naráželi na dlouholetý soudní spor o značku piva Budweiser, který by skončil v neprospěch českobudějovického pivovaru, ale za nepříliš příznivého počasí sledovaly jen zhruba dvě desítky příznivců strany.

Dohody by měly vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Zastánci TTIP a CETA tvrdí, že přinesou zrychlení hospodářského růstu. Podle Pirátské strany a dalších odpůrců by deregulace obchodu měla negativní dopady na evropské standardy potravin, ochrany životního prostředí, veřejných služeb i místní ekonomiky.

„TTIP navíc počítá s masivním zavedením problematických soudních arbitráží, kdy nadnárodní firma může zažalovat stát, pokud jí svou legislativou nepůjde na ruku. CETA zase obsahuje nepřijatelné pasáže týkající se autorského práva, jež obsahovala už jednou zamítnutá smlouva ACTA,“ uvedl mluvčí strany Mikuláš Ferjenčík.

jarda304 ( 17. září 2016 15:37 )

Zatím je ta smlouva tajna, nikdo z nich ji nezná. Prostě jdou sborem za tim prvním volem. Mají to v genech.

Zobrazit celou diskusi