Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obchodní dohoda s USA: Cukat se jako Francie? Cesta do pekel, míní Charanzová

Transatlantická obchodní dohoda mezi USA a EU vzbuzuje protichůdné emoce. Podle Charanzové se není čeho bát a jednání i přes prohlášení některých evropských politiků pokračují.
Transatlantická obchodní dohoda mezi USA a EU vzbuzuje protichůdné emoce. Podle Charanzové se není čeho bát a jednání i přes prohlášení některých evropských politiků pokračují.  (Autor: Blesk / Robert Klejch, Profimedia)
Autor: Zuzana Štíchová, Zuzana Štíchová - 
30. srpna 2016
20:45

Situace kolem transatlantické obchodní dohody mezi Evropskou unií a Spojenými státy (TTIP) v posledních dnech vře. Smlouvu už „pohřbil“ německý vicekancléř Sigmar Gabriel a stopku pro jednání chce také Francie. To odmítá Evropská komise. Podle české europoslankyně Dity Charanzové (ANO) jde o důsledek brexitu a také začátek předvolebních bojů.

„Musíme mít na paměti, že ta slova přicházejí od evropských socialistů a ti byli vždy proti TTIP. A jak v Německu, tak ve Francii se blíží volby,“ upozorňuje na kontext sílícího odporu Dita Charanzová (ANO), členka výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu. Francouzský ministr zahraničního obchodu Matthias Fekl totiž prohlásil, že nejnovější kolo jednání by mělo být ukončeno.

Nesmíme zapomínat na francouzský protekcionismus. Francie si brání své dotované zemědělství, kinematografii a tak dále. Začátkem roku TTIP kritizoval i prezident Hollande. Ale následovat Francii by byla pro Českou republiku cesta do pekel,“ dodala také Charanzová pro Blesk.cz.

A aby voleb nebylo málo, čekat se bude také na nového amerického prezidenta. Podle Charanzové těžko bude Obamova administrativa přijímat tak velké rozhodnutí, aby se s ním musel popasovat jeho nástupce. Ani jeden z jeho nástupců totiž není nadšeným podporovatelem dohody.

Proti TTIP se staví v Česku například komunisté. Charanzové kolegyně v Evropském parlamentu Kateřina Konečná považuje dohodu za mrtvou. Dokonce vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby ji na blížícím se summitu EU v Bratislavě odmítl.

Na vině je také brexit

Kromě voleb ovlivňuje v současnosti jednání o transatlantické dohodě také rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii. „Není tolik slyšet ten druhý hlas a to jsou Britové, kteří TTIP podporují,“ poznamenala česká europoslankyně, která se dohodě věnuje.

Charanzová tak potvrdila spekulace, které se objevily krátce po zveřejnění výsledků britského referenda, tedy že brexit může několikaleté snahy vyjednávacích týmů poškodit.

Video  Brexit je velký krok do neznáma, míní Babišova europoslankyně Charanzová.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jednání jede dál, výsledek nejdříve v roce 2018

Američané a Evropané o takzvaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství jednají už tři roky. Obě strany chtěly dokončit rozhovory do konce tohoto roku, všechny sporné body se ale zatím vyřešit nepodařilo. A podle Charanzové letos už ani kvůli zmíněným důvodům nepodaří.

Zda by mohla jednání finišovat v příštím roce, je prý těžké odhadnout. „Odhaduji výsledek spíš v roce 2018,“ poznamenala.

Co by mohlo zlevnit? Džíny i auta

Proti obchodnímu partnerství brojí i nezisková organizace Iuridicum Remedium, která vede antikampaň Špatný vTTIP. Obavy panují například ze snížení standardů evropských potravin vlivem masovějšího obchodu s USA nebo ze záplavy geneticky modifikovaných potravin. Charanzová tyto obavy odmítá a poukazuje na to, co by mohlo pro Čechy zlevnit. Mohly by to být například dámské džíny, kosmetika, auta a v menší míře také elektronika.

Dva velké světové trhy už řadu měsíců hledají společný průsečík, aby mohly konkurovat především rostoucímu vlivu z Asie.

joudajoudovy ( 31. srpna 2016 08:21 )

krasa nesmirna..... europoslankyne by jedy i degeneraci obyvatelstva evropy a jejich vyssi vyskyt rakoviny vymenila za levnejsi nakup kosmetiky, damskych dzin, aut a v mensi mire take elektroniky.

tgbg ( 31. srpna 2016 07:10 )

Všechno organizuje zločinecká RUSKÁ MAFIE KTERÁ MÁ ZÁJEM NE JEN ZNIČIT Evropu ISLAMISTY ALE I celý svět. Vždyť se podívejte na ty nemocné a tlusté ruské prasata jak jsou degenerované či psychicky nerušené!!!!

luppe ( 30. srpna 2016 23:02 )

Ty milko co myslíš ne mozkem...boha kdo tam tebe volil....

gevara ( 30. srpna 2016 23:00 )

Pravdou je,že do Europarlamentu posíláme ve volbách třetí kategorii "takypolitiků",jako tuhle milku a mnoho podobných.Pak se nedivme,že spíš bojují za EU,za své europlaty,než za náš stát,který tam zastupují.

dumik ( 30. srpna 2016 22:59 )

 ta dohoda sama je cestou do pekel, do područí USA firem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa