Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Silné foto: Chlapci skáčou do kráteru po raketě. Syrské příměří však má problémy

Autor: simao, ČTK - 
15. září 2016
20:45

Kolem rozbombardované syrské město, tihle chlapci si však ani přes válečné hrůzy nezapomněli hrát. A rozpustile skáčou do vody. Jen ten „bazén“ je nějaký divný... Vyrostl v kráteru po raketě. V Sýrii panuje křehké příměří, není však bez problémů. Lidé na části území trpí hlady, tolik potřebnou humanitární pomoc však komplikují zablokované silnice.  

Fotka koupajících se syrských chlapců pochází od syrských rebelů. Z provincie Aleppo, konkrétně z města Sheikh Saeed. Byla pořízena ještě před oficiálním vyhlášením příměří, které trvá od 12. září.   

Zbraně sice povětšinou utichly, ale problémy nekončí. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault upozornil, že testem dohody o příměří bude úspěch humanitárních dodávek. „To bude rozhodující zejména v Aleppu. Pokud se to nepodaří, pak bude zpochybněno i příměří,“ řekl.

Asadova armáda i povstalci váhají se stažením

Zásobování syrského Aleppa přitom komplikují spory o stažení syrské armády, věrné prezidentovi Bašáru Asadovi, a povstalců z klíčové silnice Castello. Rusko, které Asada otevřeně podporuje, chce zajistit, že se vojáci a povstalci ze zásobovací trasy postupně stáhnou.

V zemi platí od pondělního večera příměří, obě strany se však obviňují z jeho porušování. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že příměří dodržuje pouze syrská armáda a že opozice chráněná Washingtonem útočí na obydlené oblasti.

Příměří však má konečně umožnit zásobování v místech, kde se bojovalo - a Aleppo je jedním z nich. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která působí v britské emigraci a v Sýrii má prý síť informátorů, uvedla, že vojáci i povstalci se ze silnice Castello odmítají stáhnout.

„Režim je připraven na stažení, ale vojáci se nepohnou, dokud se nezačne stahovat opozice,“ sdělil Ramí Abdar Rahmán ze SOHR.

Agentura Reuters citovala zástupce povstalců, který řekl, že povstalecké skupiny o stažení stále debatují, protože „dohoda o příměří předpokládá, že vláda musí dodržet příměří, což se nestalo“. Podle povstalců má první pomoc do Aleppa dorazit v pátek, pokud ovšem dnes bude uvolněna zásobovací trasa.

Na syrské školy a nemocnice se prý (nyní) neútočí

Podle ruského generála Vladimira Savčenka již i ruská armáda stáhla obrněné vozy i dělostřelectvo. Generál však také žádal Moskvu o povolení zasáhnout v případě, že se rebelové i nadále nebudou řídit podmínkami dohody o příměří.

Také zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura přitom dnes v Ženevě upozornil, že příměří umožnilo zásadním způsobem omezit boje, ale že jsou problémy s humanitárními dodávkami.

Na cestu je podle něj připraveno 40 kamionů OSN, ale syrská vláda zatím neposkytla písemná povolení pro jejich průjezd. Přitom podle něj vláda již 6. září, tedy před příměřím, souhlasila s tím, že pomoc bude možné doručit do pěti oblastí.

Poradce OSN pro humanitární otázky Jan Egeland řekl, že za posledních 24 hodin nejsou ze Sýrie zprávy o civilních obětech a že se již neútočí na školy a nemocnice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi