Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak jim miliardář nabídl podíl? Syn Čecha, který točil kolaps Hillary, promluvil

Autor: Tomáš Polák - 
16. září 2016
05:02

Video Čecha s kolabující Hillary Clintonovou obletělo svět. A Blesk.cz teď zjistil víc o tom, jak se 20 sekund záběrů s americkou prezidentskou kandidátkou mění na miliony z televizních práv. Aspoň podle propočtů zahraničních médií. Jednání se společností Storyful magnáta Ruperta Murdocha, která se Zdeňka Gaždy ujala, trvalo několik hodin a nechyběli u něj právníci obou stran. Potvrdil to jeho syn Thomas (20), který vše pomohl zorganizovat.

Jeho otec natočil kolaps prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na pietě k útoku z 11. září, Thomas však detaily smlouvy zveřejňovat nesmí. Potvrdil ale, že se odměna skládá z fixní částky a procent z prodeje.

Zájem o nahrávku překvapil i jeho. „(Otec) určitě neočekával, že to bude mít takovou odezvu. On to nahrál na Twitter z toho důvodu, že očekával jenom to, že se na to podívají jeho kamarádi. Neočekával, že si budou všichni hledat jeho video a stahovat ho a používat. To nebylo v plánu,“ prozradil pro Blesk.cz syn Čecha, kterému se podařilo natočit kolaps demokratické kandidátky na prezidenta Spojených států Hillary Clintonové. A se kterým se Blesk.cz spojil.

Ihned po zveřejnění videa začali totiž rodáka z jihomoravské Lednice Zdeňka Gaždu zaplavovat zejména novináři tisíci zpráv a nepřijatých hovorů. Teprve poté si začal uvědomovat, co zveřejněním videa způsobil. „V ten moment si to neuvědomil, až postupem času,“ popsal Thomas. Ve chvíli, kdy kolem něj prošla Clintonová, jen zvedl kameru a začal bezelstně točit. „Jeho vůbec nenapadlo, že se to může odehrát,“ řekl Thomas s tím, že si jeho otec samotného kolapsu nejprve ani nevšiml.

„Táta nebral telefony

Jedním z mnoha, kteří se snažili Zdeňka Gaždy dovolat, byli zástupci společnosti Storyful, kterou ovládá mediální magnát Rupert Murdoch. „Oni se nás snažili kontaktovat, a já byl ten, který to vyřídil, aby to všechno šlo na ně a ne na nás,“ prozradil Thomas.

„Jak našli můj kontakt, to by mě celkem zajímalo,“ dodal. Jeho otec měl v té době telefon sice zapnutý, ale neustále na něj někdo volal. „Volali mu z celého světa, tak prostě nebral telefony,“ popsal syn.

Jednání se zástupci společnosti prý trvalo delší dobu. „Nebylo to v řádu minut, ale v řádu hodin, všechno to probíhalo pomocí Skypu a řešilo nás to hodně lidí dohromady,“ popsal Thomas. Právě na něj se obrátili i specializovaní právníci, kteří mu pomáhali sjednat ty nejvýhodnější podmínky. „A nakonec jsme se domluvili i na té částce a na procentech a kde se to bude všechno vybírat,“ dodal.

Miliony pro Gaždu

Podle šéfa Murdochovy firmy Rahula Chopry naúčtovala Storyful televizním stanicím několik stovek tisíc dolarů, tedy v přepočtu miliony korun. Z výdělku by měl získat Gažda větší část, menší díl si nechá společnost mediálního magnáta.

„Samozřejmě by to bylo fajn, ale neočekáváme to,“ řekl Thomas s tím, že kolik to bude přesně, se zatím neví. „Jelikož se pořád ještě neví ta závěrečná čísla, tak nemůžeme říkat,“ dodal. Co s vydělanými penězi táta udělá, to zatím také neví.

„Otec strašně dlouho fotí pro New Jersey Devils, je velký fanoušek, poslední dobou začal fotit i Flyers, ale býval to kamioňák, v Česku to býval také dobrovolný hasič a teď momentálně dělá manažera správ budov,“ prozradil také Thomas, který je momentálně na dovolené v Česku, a také se věnuje focení. S tátou prý vždy chtěli být zpravodajskými fotoreportéry. „To byl náš vždycky obrovský sen a teď se nám plní ve velkém,“ uzavírá.



kuniksicht ( 28. ledna 2017 09:44 )

jak zde ctu v tom clanku, tak to nebyl umysl a je rad za noveho prezidenta ......tak mozna by mel penize utrzene za tohle video dat na charitu.....a byt stastnej, ze ma noveho prezidenta

juuhele ( 16. září 2016 17:42 )

To už jim došli křováci, že tam cpou tuhle starou rakovinu?

anka ( 16. září 2016 14:26 )

panove meli velke stesti a byli pohotovi - tak at vydelaji co nejvic

gado ( 16. září 2016 13:25 )

 Pro pana zwil, Wow dekuji za poklonu!!!Ja jsem rad ze jsem nezapomněl (jak někdo )po 24 roku v cizině rodnou řec !!!!

ivoadler ( 16. září 2016 09:14 )

Kolaps Hillary je největší služba, kterou ta dáma Americe mohla prokázat. Včera jsem se díval na Události komentáře a v předposlední reportáži se oba pánové shodli na tom, že v politice je příliš mnoho ideologie. Na to upozorňuji už delší dobu. To je cesta, kterou chce jít Hillary. Jí nestačí americké století. Ona by nejradši americké tisíciletí. Jako Hitler Třetí říši.

Zobrazit celou diskusi