Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Německo zřejmě povolá civilisty do zbraně: Mají chránit vnější hranici NATO

Autor: ČTK, mb - 
23. srpna 2016
10:23

Německo by mohlo obnovit brannou povinnost, kterou zrušilo před pěti lety. Podle serveru Spiegel Online s tím počítá návrh koncepce civilní obrany, který by ve středu měla schválit vláda. Obnovení branné povinnosti by připadalo v úvahu při nasazení vojáků na vnějších hranicích Severoatlantické aliance. Už dříve unikla zpráva, že Německo vyzve občany, aby si připravili zásoby jídla a vody na několik dní dopředu pro „případ války či přírodní katastrofy.“

Návrat k odvodům Němců do armády může podle navržené koncepce přijít v okamžiku, kdy bude třeba zajistit „civilní podporu bojovým jednotkám“. Podle Spiegel Online to znamená například situaci, kdy by se němečtí vojáci museli v rámci NATO podílet na ochraně vnější hranice aliance před útočníkem.

„Útočník“ není v německých médiích jmenován, ale NATO se po pádu SSSR nehledě na dohodu o nešíření posunulo až na samotné hranice Ruska a v současnosti panuje kvůli ukrajinské krizi značné napětí mezi Západem a Moskvou.

Koncepce zároveň předpokládá, že v případě obnovení branné povinnosti by se civilní firmy musely podílet na renovaci fungujících kasáren nebo výstavbě nových, aby bylo možné zajistit ubytování pro nové vojáky.

Německo zrušilo brannou povinnost v roce 2011 poté, co platila 55 let. Vláda tento krok zdůvodnila tím, že nevidí žádné vojenské ani politické zdůvodnění toho, proč by odvody měly pokračovat. Letos v červnu uvedla ministryně obrany Ursula von der Leyenová (57), že navzdory napětí mezi Západem a Ruskem a navzdory islamistickému terorismu nevidí důvod brannou povinnost obnovovat.

Návrh koncepce civilní obrany vyvolal v Německu už před oficiálním schválením a představením podrobností intenzivní debatu. Ta se týká především doporučení, aby lidé doma měli pro případ napadení země či přírodní katastrofy zásoby jídla a pitné vody na deset dní. Podle opozice vláda podobnými doporučeními pouze vyvolává atmosféru strachu. Opoziční strany nevidí žádnou hrozbu, která by si vyžadovala vytváření zásob. O konceptu budou poslanci jednat ve středu.

pekaaaros ( 26. srpna 2016 15:53 )

kdyby za mnou přišel nějakej řitolezec amerických bankovních gigantů a mamonských přesmrtvolních hamižných hrabavců, abych šel bojovat do Donecku proti Rusku a chránil tak svou zemi (rozuměj chránil bych mamona a bankovní giganty) tak bych je rovnou poslal do pr.. tyhle lejna nesnáším celej život a teď bych za ně měl jít ještě bojovat do první linie jako živej štít ne?

nezadat1 ( 23. srpna 2016 21:28 )

 Předpokládám,že budou cvičit muslimy německého občanství.Ta pi+ča makrela je na to blbá dost.

tgbg ( 23. srpna 2016 20:40 )

 Merkelko ty nepokoje vyvolávají zločinci RUSKA podél hranic EU co staví všude ty atomové základny v ruských státech a taky ti RUŠTÍ žoldáci co jsou na Ukrajině co rozeštvávají s ruskými fašisty ty nepokoje proti UKRAJINĚ A EU!! S Putinem se kamarádit nedá. Co ten ruský Mongol zblbl, tak Rusko ohrožuje mír a chystá válku a posílá do Evropy islamisty teroristy a ničí Europu. Můžeme poděkovat RUSKÝM zločincům s jejich propagandou, co po EUROPĚ ŠÍŘÍ NENÁVIST K EU A USA A SAMOTNÍ RUŠTÍ ZLOČINCI CHTĚJÍ VÁLKU VÉST PROTI EU A USA A NÁS ZATÁHNOUT ABY MOHLI NEROSTNÉ BOHATSTVÍ ULOUPIT. VŽDYT ONI NIC NEUMÍ JEN VÁLKY A DRANCOVAT A NIČIT NÁRODY A PUTLER BY MĚL BÝT SOUZEN V HÁGU ZA ZLOČINY CO PÁCHÁ NA EVROPĚ A UKRAJINĚ !!!!!

Zobrazit celou diskusi