Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fanoušek brexitu chce německý pas? Farage čekal ve frontě u německé ambasády

Autor: mb - 
17. srpna 2016
15:17

Bývalý předseda britské protipřistěhovalecké strany UKIP a hlavní zastánce odchodu Británie z Evropské unie Nigel Farage (52) byl údajně spatřen před německou ambasádou v Londýně. Britská média začala škodolibě spekulovat o tom, že euroskeptik se nyní snaží získat německý pas. Politik na dotaz novinářů, co tam vlastně dělal, odmítl odpovědět a vztekle zavěsil telefon.

Spekulace britských médií o tom, že antievropský politik Nigel Farage žádá o německé občanství, odstartoval jeden příspěvek na sociálních sítích. „Viděla jsem Nigela Farage, jak se mnou stojí ve frontě na německé ambasádě… Předpokládám, že pochopil, že nás všechny přivedl do pořádného problému a nyní se snaží rychle získat dvojí občanství…. Nejvtipnější bylo, když se u okýnka omlouval, že nemá potřebné dokumenty, protože byl v poslední době zaneprázdněný,“ napsala uživatelka Leonie Witte na Facebook.

Příspěvek se velmi rychle stal virálním a chopila se ho britská i světová média. Když se server BuzzFeed snažil telefonicky Farageho kontaktovat a zjistit, co britský euroskeptik na ambasádě dělal, Farage údajně zlostně odpověděl „do toho vám nic není“ a zavěsil telefon.

Samotný Farage se ke své údajné návštěvě zatím nijak nevyjádřil, ale zdroj blízký politikovi informaci odmítl jako „nesmysl“. „V současné době nemám informaci o tom, že by na ambasádě vůbec byl. Informace se zakládá na jednom příspěvku na Facebooku. Odkdy je jeden příspěvek na sociální síti zprávou pro média?“ bránil pak svého šéfa jeho mluvčí.

Britská média se ale nedala odradit a přišla s druhou teorií. Na ambasádu se mohl euroskeptik vydat kvůli občanství svých dcer, Farageova manželka je totiž Němka Kirsten Mehr.

Politik během brexitovské kampaně vášnivě obhajoval „ochranu britských hranic“ a kritizoval „masovou migraci“ z Evropské unie. Dva týdny po referendu však šokoval své příznivce, když rezignoval na post předsedy protipřistěhovalecké strany UKIP. Svůj krok vysvětlil tím, že „dosáhl všeho, čeho chtěl“.

Svým činem se tak zařadil po bok dalšího hlasitého euroskeptika, bývalého starosty Londýna Borise Johnsona (52). Ten pro změnu vycouval z kandidatury na post premiéra. Premiérkou se nakonec stala Theresa May (59), která však prohlásila, že vyjednávací rozhovory o odchodu Británie z EU letos nezačne.

Poté, co se Britové rozhodli pro odchod z EU, nemalá část obyvatel Spojeného království se snaží přijít na to, jak si zachovat evropský pas. Hledají proto předky v evropských zemí. Největší nápor žádostí o občanství zažívá irské velvyslanectví. Až 10 procent obyvatel Británie má irské předky, a tím pádem nárok na irský pas.

VŠE O BREXITU ČTĚTE ZDE

jarda304 ( 17. srpna 2016 16:19 )

Boris Johnson je dnes ministrem zahraničí VB, tedy bude jistě jedním z hlavních při jednání s Bruselem a před zodpovědností tedy neutekl. Stejně tak Farage, který splnil úkol, který si dal nadále pracuje pro Británii. Celý tenhle článek je jen podlejzavým přepisováním propagandy ze zahraničních eurohujerských medií

Zobrazit celou diskusi