Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Nepřijímáme vás,“ řekla Ukrajina Babičovi. Velvyslance z Ruska nemá už 2 roky

Autor: ČTK, tmp - 
4. srpna 2016
20:44

Mezi Kyjevem a Moskvou se rozhořel další spor, tentokrát o osobu nového ruského velvyslance na Ukrajině. Prezident Vladimir Putin koncem července odvolal z Kyjeva dosavadního velvyslance Michaila Zurabova a o pár dní později Rusko v souladu s diplomatickými zvyklostmi požádalo Ukrajinu o souhlas (agrément) s vysláním nového velvyslance Michaila Babiče. Odpovědi Kyjeva se ale Moskva nedočkala.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Olena Zerkalová prohlásila, že Kyjev se osobou příštího ruského velvyslance zabývat nehodlá. Politický ředitel ministerstva Oleksandr Makyjev konstatoval, že nepřítomnost ruského velvyslance v Kyjevě není něčím, co by bylo pro dvoustranné vztahy určující.

Určujícím faktorem zůstává ruská agrese. Debaty o jmenování toho či onoho jsou z tohoto pohledu zcela druhořadé, řekl ve čtvrtek novinářům Makyjev.



Návrh na jmenování Babiče, původně vojáka, který byl v sovětské éře pracovníkem tajné služby KGB, považují ukrajinská média za ruskou provokaci. Odepřením agrément Ukrajina nejspíš našla způsob, jak fakticky přerušit diplomatické styky s Ruskem, aniž by to učinila oficiálně. To je pro nás optimální varianta, napsala ve čtvrtek v komentáři státní agentura Ukrinform.

Ukrajina svého velvyslance v Moskvě nemá od března 2014, kdy byl ambasador Volodymyr Jelčenko odvolán na protest proti anexi Krymu. Velvyslanectví vede chargé d'affaires Ruslan Nimčynskyj.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi