Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Himmlerovy zrůdné deníky: Nejdřív masáž a svačinka, pak popravy a plynování

Autor: mb - 
3. srpna 2016
10:54

V Rusku objevili deníky nacistického pohlavára Heinricha Himmlera. Šéf gestapa si v deníku s pedantní pečlivostí zaznamenával události dnů včetně takových detailů, že při popravě vězňů mu vystřelený mozek oběti znečistil kabát a Himmler málem omdlel. Deník ukořistila Rudá armáda při osvobozování SSSR, ale záznamy byly následně zapomenuty ve vojenském archivu poblíž Moskvy.

Nacisté zaútočili na Sovětský svaz v červnu 1941 a již v srpnu téhož roku v okolí Minska, hlavního běloruského města, začali s popravami Židů a dalších nepohodlných osob. Bylo to právě zde, kde došlo k „incidentu“ s vystřeleným mozkem, který tak znechutil Heinricha Himmlera, jenž nesnášel pohled na krev.

I když nacista nesnášel pohled na krev, Himmlerovi to nebránilo v tom, aby vymýšlel různé „zlepšovací“ metody v týrání vězňů. Do deníku si tak poznamenal například to, že sní o speciálně vycvičených psech, kteří „roztrhají vězně na kousky“. Himmler se též nestydí přiznat, že si dopřál uvolňující masáž a následně nařídil popravu deseti Poláků.

Při návštěvě Osvětimi zase vzpomíná, jak si dal malou svačinku, než vyrazil zplynovat stovky vězňů.

V říjnu roku 1943 si pak zaznamenal část řeči ke svým nacistickým kolegům, kde si stěžuje na nerozhodnost některých Němců. „Mám na mysli evakuaci Židů, jejich exterminaci. Je to jedna z těch věcí, o které se lehce mluví. Každý člen strany vám potvrdí, že vyhlazujeme Židy, je to náš plán a je to nad slunce jasné. Není to žádný velký problém. Jenže pak tu máme 80 milionů spořádaných Němců a každý z nich zná nějaké slušného Žida. Řeknou vám, že všichni ostatní jsou svi*ě, ale tenhle ne, tohle je skvělý Žid,“ lamentuje Himmler nad údajnou slabostí spoluobčanů.

Objev deníku ve městě Podolsk je pro historiky cenným nálezem, pomůže doplnit mozaiku Himmlerova charakteru. Záznamy popisují události let 1938, 1943 a 1944, během těchto let se nacista potkal se zhruba 1 600 lidmi. Zatímco pro vězně v koncentračních táborech neměl Himmler žádné slitování, v deníku se s láskou vyjadřuje o své milence Hedwice Pothast, kterou nazývá „králíčkem“.

„Heinrich Himmler je bestie plná rozporů. Na jedné straně byl bezohledným vykonavatelem rozsudků smrti. Na druhou stranu byl velice starostlivý vůči SS elitám, rodině, přátelům a známým,“ prozradil německému deníku Bild historik Matthias Uhl.

Himmler byl po válce zadržen v Německu britskou hlídkou, když se vydával za řadového vojáka. Při výslechu se ale následně přiznal ke své pravé totožnosti a spáchal sebevraždu polknutím kapsle s kyanidem.

Dcera Himmlera Gudrun Burwitz (86) dodnes žije v Bavorsku a podporuje organizaci Stille Hilfe (Tichá pomoc), která pomáhá bývalým členům SS.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi