Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dánové oberou migranty o majetek. Kritici v tom vidí nacistické okrádání Židů

Autor: ČTK, mb - 
13. ledna 2016
10:50

Nový dánský zákon má zajistit konfiskaci majetku migrantů za účelem financování jejich pobytu. Pravicová vláda v úterý ohlásila dohodu s hlavní opoziční stranou, která má zajistit hladkou podporu parlamentní většiny pro jeho přijetí. Zahraniční média už zákon přirovnala k okrádání Židů nacisty za 2. světové války.

Na obsahu předlohy nekompromisního zákona se domluvili liberální strana Venstre premiéra Larse Lökkeho Rasmussena (51) a její partneři z pravice, Dánská lidová strana, Liberální aliance a Konzervativní lidová strana, s opozičními sociálními demokraty.

List The Washington Post přirovnal předlohu k olupování Židů nacisty za 2. světové války. Debata v jednokomorovém parlamentu o návrhu, který premiér Rasmussen označil za „nejhůře pochopený návrh zákona v dánských dějinách“, má začít ve středu. Konečné hlasování se očekává 26. ledna.

„Když to poslouchám, mám skoro pocit, že toho, kdo překročí dánské hranice, pověsí za nohy, aby mu vytřepali kapsy,“ prohlásil v úterý premiér na adresu kritiků navržené normy.

Cílem návrhu je omezit příliv uprchlíků, jichž loni v Dánsku požádalo o azyl 21 tisíc. V přepočtu na počet obyvatel Dánska šlo o největší množství po Finsku, Rakousku, Německu a Švédsku.

Zákon má dát policistům pravomoc zabavit uchazečům o azyl majetek, který poslouží k pokrytí nákladů na jejich stravování a ubytování.

Rodinné šperky běžencům prý zůstanou

Zpočátku se počítalo, že migranti si budou moci ponechat jen úspory ve výši 3 tisíce dánských korun (asi 11 tisíc Kč), jakož i šperky, k nimž mají velký citový vztah. Mezitím byl práh zvýšen na 10 tisíc korun (asi 36 tisíc Kč).

Z konfiskace byly osvobozeny i šperky a další věci, ledaže by představovaly „velkou ekonomickou hodnotu“. A podle konečného znění návrhu si migranti budou moci ponechat všechny věci, k nimž mají zvláštní citový vztah: snubní a zásnubní prsteny, rodinné portréty, vyznamenání apod.

Podle mluvčího jedné z pravicových stran sice zabavené jmění nejspíše nepokryje náklady na pobyt uchazečů o azyl, má však jít o „odstrašující“ signál.

Ten je ovšem určen i samým Dánům, zápolícím s problémy okolo solidarity s nezaměstnanými, penzisty či nemajetnými rodinami bolestně pociťujícími rozpočtové úspory.

„Je pravda, že v některých případech na tom byli uchazeči o azyl lépe než lidé, kteří prožili celý život v Dánsku,“ prohlásila ministryně pro integraci a migraci Inger Stojberg (42).

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky na počátku roku vyjádřil obavy, aby dánská vláda nevyslala chystaným zákonem poselství „živící strach a xenofobii“.