Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Ať zůstanou uprchlíci v Turecku.“ Dánský premiér ukázal recept proti migraci

Autor: ČTK, simao - 
28. prosince 2015
18:05

Obě země spojuje unikátní Öresundský most i zpřísnění bezpečnostních opatření během aktuální uprchlické vlny. Právě přes Dánsko přitom zamířily desítky tisíc žadatelů o azyl do Švédska, které se stalo pro uprchlíky „skandinávským rájem“. I v pozici tranzitní země se však Dánové migrační vlny obávají. Premiér Rasmussen nyní navrhuje de facto bránit uprchlíkům v dalších cestách do Evropy. Alespoň těm, kteří žijí třeba v Turecku.

Pokud Evropa nedostane v brzké době příval uprchlíků pod kontrolu, mělo by se začít debatovat o možných úpravách mezinárodních práv běženců, a to včetně ženevských konvencí, uvedl v pondělí v rozhovoru s dánskou televizí TV 2 premiér této skandinávské země Lars Lökke Rasmussen.

„Přichází doba, kdy je třeba diskutovat o tom, zda upravit pravidla hry,“ citovala Rasmussena agentura Reuters. Na dotaz, zda tím myslí i mezinárodní konvence, odpověděl, že ano. „Je jasné, že v určitém bodě, když to Evropa nedostane pod kontrolu, musíte začít diskutovat,“ dodal.

Rasmussen zmínil dvě záležitosti, které by v souvislosti s uprchlickými právy měly být vyřešeny. Jedna z nich se týká faktu, že mnozí běženci před odchodem do Evropské unie pobývali v Turecku. „Pokud jste dva tři roky v Turecku, kde se nebojuje, máte pak mít umožněno zamířit do Evropy a žádat zde o azyl? Dnes pravidla říkají ano, musíme o tom ale debatovat,“ řekl premiér.

Další bod se týká možnosti uprchlíků pozvat si k sobě do hostitelské země ostatní členy rodiny. Mnohé evropské země pod vlivem uprchlické krize podmínky sjednocování rodin zpřísňují. Učinilo to i Dánsko, které přistěhování povoluje nově až po třech letech pobytu. Reuters připomněl, že Dánsko toto opatření právě kvůli ženevským konvencím nemůže uplatnit na všechny uprchlíky.

V Dánsku letos požádalo o azyl asi 18 500 lidí. Země mezitím učinila řadu kroků, aby svou atraktivitu pro žadatele snížila. Mimo jiné zpřísnila podmínky pro získání azylu či jiné formy ochrany, usnadnila proces vyhošťování či výrazně omezila finanční podporu. Mezi hlavní cílové země migrantů patří Německo, kam letos přišlo přes jeden milion lidí, a Švédsko. To letos přijalo přes 150 000 žadatelů o azyl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině