Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brexit přijde Británii draho: Jen za poradce zaplatí 160 miliard

Autor: ČTK, mb - 
21. července 2016
17:51

Zastánci odchodu Velké Británie z Evropské unie argumentovali tím, že brexitem ušetří Spojené království stovky milionů liber ročně. Vyjednávání o odchodu země z EU ještě nezačala, ale už nyní je jasné, že brexit vyjde Brity pěkně draho. Dle některých odhadů zaplatí daňoví poplatníci jen za rady expertů 5 miliard liber (zhruba 160 miliard Kč).

„Je to největší transformace, kterou kdy Spojené království zažilo. Vláda bude potřebovat odborníky ze světa obchodu, financí, práva atd. To bude drahé – zkušenější odborníci budou stát 200 až 250 tisíc liber (6,5 až 8 milionů Kč),“ prozradil světovým médiím Dominic Cook ze Said Business school v Oxfordu, která se zaměřuje na vzdělávání úředníků.

Dle Cooka bude muset vláda najmout až 10 tisíc dalších expertů, kteří budou v následujících letech vyjednávat podmínky odchodu Británie z EU.

V červnovém referendu se Britové rozhodli pro odchod z Evropské unie. Velkým tématem byla imigrace z ostatních zemí EU. Zastánci odchodu voličům slibovali, že Británie bude „znovu kontrolovat“ svou imigrační politiku, pokud Britové budou hlasovat pro odchod.

Evropští politici ale již dali jasně najevo, že Británie bude muset hrát „fair play“ a respektovat základní svobody EU – právo volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu. Jinak přístup na jednotný evropský trh Londýn nedostane.

Naposledy Británii její povinnosti připomněl francouzský prezident François Hollande (61), který prohlásil: „O svém úmyslu vystoupit by měla Británie uvědomit EU co nejdříve, aby mohla jednání řádně začít.“ V tomto smyslu hodlá francouzský prezident apelovat na novou britskou premiérku Theresu Mayovou (59), s níž se sejde ještě ve čtvrtek v Paříži.

Mayová ovšem během středečního setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (62) řekla, že Londýn o vystoupení z Evropské unie do konce letošního roku nepožádá.

salto ( 22. července 2016 12:12 )

Škoda že nežije Havel, ten by jim poradil s Pravdou a láskou a ještě bych jim doporučil Klause, aby jim přetransformoval národní hospodářství

Zobrazit celou diskusi