Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Britové už nebudou předsedat v EU. Maďarsko: Vezmeme to za ně a vyřešíme migraci

Viktor Orbán
Viktor Orbán  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: bru/ČTK - 
20. července 2016
12:13

Británie se vzdává svého plánovaného předsednictví Evropské unie ve druhé polovině příštího roku. Podle agentury AP, která se odvolává na britskou vládu, o tom dnes informovala premiérka Theresa Mayová šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Tato zpráva z Downing Street 10 přišla v době, kdy se ministerská předsedkyně připravuje na svou první zahraniční cestu, která ji odpoledne zavede do Berlína. Tam se sejde s kancléřkou Angelou Merkelovou. Poté má ve čtvrtek naplánované jednání v Paříži s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Podle dobře informovaných bruselských diplomatů je velmi pravděpodobné, že místo Britů se na půl roku předsednické role ujme Belgie. Má to praktické důvody, neboť v Bruselu, kde se koná řada obvyklých unijních jednání, už existuje potřebná infrastruktura.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v úterý řekl, že jeho země je připravená převzít předsednictví EU v roce 2017 místo Británie, jejíž voliči v červnovém referendu většinou hlasů rozhodli o vystoupení země z Unie. Prohlásil přitom, že Maďarsko je jedinou členskou zemí, která představila úspěšnou odpověď na hlavní výzvy „abnormální“ situace v Evropě, jako je migrační krize.

 

st.rec ( 20. července 2016 15:41 )

Konečně tam bude s rozumem a všemi 5.pohromadě.Sobotko,budeš muset otočit korouhev.

barracuda.sro ( 20. července 2016 13:26 )

Jednoznačně jsem pro Maďarsko

Zobrazit celou diskusi