Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cameron se loučil jako premiér. Žertoval a slíbil zachovat práva občanů EU

Autor: ČTK, mb - 
13. července 2016
14:30

Poslední interpelace, jimž čelil odcházející britský premiér David Cameron (49), se nesly v žertovném tónu. Navzdory faktu, že Británie opouští Evropskou unii a čelí politické krizi. A že se na hlavu Camerona snesla kritika z kontinentální Evropy už jen za to, že vypsal referendum. Německý vicekancléř Sigmar Gabriel (56) jeho rozhodnutí dokonce označil za „velkou a historickou chybu“.

I když ostrovní království zatím oficiálně nezahájilo rozhovory s EU o odchodu, v Británii už si tisíce lidí zažádaly o evropské pasy v obavě, že přijdou o výhody, které přináší občanství EU.

Obavy mají i občané EU žijící v Británii – zajímá je, zda budou moci v zemi zůstat. David Cameron však ujistil, že „si absolutně nedokáže představit situaci, že by tato nebo příští vláda omezila práva občanů EU v Británii“. Vzápětí ale dodal, že práva občanů EU budou respektována „v případě, že se britští občané budou těšit stejným výhodám na kontinentě“.

Při slovech Camerona souhlasně pokyvovala i nastupující premiérka Theresa Mayová (59), i když se předtím vyjádřila v tom smyslu, že by občané EU možná museli Británii opustit. V současné době žijí ve Spojeném království miliony občanů Francie, Polska, Španělska a dalších zemí. V zemi též žije zhruba 40 tisíc českých občanů.

Sňatky homosexuálů i boj proti ISIS

Cameron označil za jeden ze svých osobních úspěchů legalizaci sňatků homosexuálů v Británii. Jeho kabinet se podle něj také zasadil o snížení počtu bezdomovců a pokročil při budování sociálních bytů, i když v této oblasti je podle Camerona potřeba další pokrok.

Premiér také poděkoval britským vojákům, kteří se podílejí na boji proti teroristické organizaci Islámský stát. Podle něj odvádějí výjimečně dobrou práci, přesto je ale třeba počítat s tím, že jejich nasazení na Blízkém východě potrvá ještě dlouho.

V této souvislosti též mluvil o masakru ve Srebrenici, který prý připomíná, že „všechno má svou cenu a rizika, a to jak intervence, tak i rozhodnutí nezasahovat“.

Zjevně dobře naladěný Cameron pak na závěr poděkoval všem přítomným a za bouřlivého potlesku jak konzervativců, tak i opozičních labouristů opustil sál.

Funkci ve středu přebírá dosavadní ministryně vnitra Theresa Mayová, které Cameron vyjádřil podporu. Ta je podle Camerona velmi schopná vyjednávačka, která dokáže zajistit, že vztahy mezi Londýnem a zbývajícími 27 státy EU zůstanou co nejužší.

Vše o brexitu čtěte zde

Zobrazit celou diskusi