Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

KLDR opět testovala balistické rakety, zřítily se do moře

Autor: bud, ČTK - 
19. července 2016
07:04

Severní Korea zřejmě opět provedla zkoušku svých balistických raket. Kim Čong-un tvrdí, že KLDR odpálila trojici střel, které dopadly po 500 až 600 kilometrech letu do vod Japonského moře. Raketové zkoušky následně potvrdily i Spojené státy.

Zkoušky se podle jihokorejské armády konaly v úterý brzy ráno místního času (v pondělí pozdě večer SELČ) a trvaly asi hodinu. Odpálené střely, které mířily východně nad moře, mají dostatečný dosah k zasažení celého území Jižní Koreje.

Americké strategické velitelství Stratcom podle agentury Reuters uvedlo, že dvě střely byly zřejmě sovětské rakety Scud a třetí pak balistická raketa Rodong. Rodong je vylepšenou verzí Scudu a jako raketa středního doletu je schopna zasáhnout nejen celou Jižní Koreu, ale také velkou část Japonska.

KLDR k nelibosti Soulu, Tokia či Washingtonu uskutečnila v posledních měsících několik raketových zkoušek a podnikla také jaderný test. Spojené státy se v reakci na to dohodly s Jižní Koreou, že v jižní části Korejského poloostrova rozmístí jako protiváhu vyspělý americký protiraketový štít THAAD. Pchjongjang tento krok tvrdě kritizoval a pohrozil odvetou.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi